Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska brez razširjenih medicinskih indikacij pri splavu

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 24. 04. 2012 / 06:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irska brez razširjenih medicinskih indikacij pri splavu

Le za izjemne primere, pri katerih je potrebna sprememba zakona na zahtevo Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2010, bo v kratkem sprejet strnjen novi pravilnik.

Umetna prekinitev nosečnosti za ženske, katerih zdravje je ogroženo, na Irskem v osnovi še naprej ostaja prepovedana. Le za izjemne primere, pri katerih je potrebna sprememba zakona na zahtevo Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2010, bo v kratkem sprejet strnjen novi pravilnik, je po poročanju tamkajšnjih medijev pojasnil irski minister za zdravje James Reilly.

Irski parlament je na seji minuli teden zavrnil predlog Socialistične stranke za splošno legalizacijo splava ob medicinskih indikacijah. S tem naj bi po mnenju članov stranke ugodili razsodbi višjega sodišča. V t.i. 'primeru X' je neka ženska namreč tožila irsko državo, ker je morala odpotovati v Veliko Britanijo, da je tam umetno prekinila nosečnost, ki je ogrožala njeno zdravje.

Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2010 jasno označilo stopnje 'življenjske ogroženosti'. Pritožbe številnih Irk, ki so trdile, da je potovanje v tujino, kjer lahko opravijo legalen splav, nepotreben visok strošek, zapleteno in stresno, je omenjeno Evropsko sodišče zavrnilo. Ženske pa so se čutile zaznamovane in ponižane, zatrjevale so, da je bilo ogroženo tudi njihovo zdravje.

Pri Evropskem sodišču so poudarili, da prepoved opravljanja splava na Irskem ne predstavlja kršenja pravice do življenja matere. Če morajo ženske za umetno prekinitev nosečnosti potovati v bližnjo Veliko Britanijo, s tem tudi ni kršena prepoved nečloveške ali ponižujoče obravnave iz Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic.

Sodišče v Strasbourgu se je tedaj ustavilo le ob eni pritožbi in ta primer po besedah ministra Reillyja skupina strokovnjakov zdaj oblikuje v zakonski predpis. Pri omenjenem primeru je šlo za bolnico z rakom, katere nosečnost je resno ogrožala njeno življenje. Na Irskem ni imela možnosti, da bi dobila medicinsko utemeljeno potrdilo za prekinitev nosečnosti.

Sodniki v Strasbourgu so zato Irski izrazili zahtevo, naj zakon o splavu prilagodi ustavni pravici matere do življenja. Zgoraj omenjeni tožnici je bilo priznanih 15.000 evrov odškodnine.

Opravljanje splava je na Irskem prepovedano. Od ustavne spremembe leta 1992 pa lahko ženske splav opravijo v drugih državah. Na Irskem smejo širiti informacije o možnostih zakonitega opravljanja splava izven države. Umetna prekinitev nosečnosti v primeru ogroženosti materinega življenja ali pa v primeru, da bi nosečnica utegnila storiti samomor, je bila po razsodbi primera X od leta 1992 sicer dovoljena, vendar zdravniki zaradi možnosti prijave splavov raje niso opravljali.

Število žensk, ki so pri opravljanju splava v Veliki Britaniji navedle stalni naslov na Irskem, je bilo po poročanju irskih medijev v preteklem letu okoli štiri tisoč.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh