Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska Cerkev pred izzivom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 05. 2015 / 07:09
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irska Cerkev pred izzivom

Irska Cerkev pred izzivom

Redefinicija zakonske zveze v premislek, kako oživiti vero med tamkajšnjo mladino.

Irci so pred dnevi na referendumu z veliko večino podprli zakonsko zvezo dveh istospolnih partnerjev. Kar 62 % volilnih upravičencev je glasovalo za ustrezno spremembo v ustavi, po kateri bo lahko odslej »sklenjena zakonska zveza med dvema osebama ne glede na njun spol«. Irska je prva država, ki je do te spremembe prišla po referendumski poti. Sklepanje istospolnih zakonskih zvez je doslej zakonsko dopustno v 19 državah.



Po besedah dublinskega nadškofa Diarmuida Martina izid referenduma jasno kaže na »občuten prepad med katoliško Cerkvijo in irsko družbo«. Kot je dejal v nedeljskem pogovoru za spletni portal Vatican Insider, pa je to nedvomno znamenje za »kulturno revolucijo«.

Z referendumom, je še pojasnil dublinski nadškof, se na Irskem uveljavlja »individualistično razumevanje družine«. Irski primas, nadškof v Armaghu, Eamon Martin, pa je že pred znanim izidom posvaril pred novo »vodilno kulturo spolno nevtralne zakonske zveze«, ki bo Cerkvi še otežila zagovarjanje njenega razumevanja zakona.

Irska katoliška Cerkev, ki je v preteklih letih zaradi odkritja številnih primerov spolnih zlorab izgubila precej ugleda, je do zadnjega odločno nasprotovala zahtevam referenduma. Po izidu sodeč pa je mogoče sklepati, da je v prid istospolnim zakonskim zvezam glasovalo ne le veliko število mladih, pač pa tudi starejših Ircev, ki so sicer še vedno povezani s Cerkvijo, je poudaril nadškof Martin. Kakšne posledice bo morala iz tega potegniti Cerkev, zaenkrat še ni jasno, gotovo pa je, da bodo potrebne korenite spremembe v obstoječi mladinski pastorali.



Dublinski nadškof Martin je prepričan, da je večina mladih, ki je podprla redefinicijo zakonske zveze, »produkt« dvanajstletnega irskega katoliškega šolskega sistema. Ta je zdaj pred velikim izzivom, na kakšen način mladim ustrezno posredovati sporočilo Cerkve.

V pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA pa je izid referenduma na Irskem komentiral tudi msgr. John Kennedy, irski član vatikanske Kongregacije za nauk vere. Po njegovem mnenju je referendum korenito spremenil cerkveno pokrajino na Irskem, tamkajšnjim katoličanom pa postavlja resno vprašanje o trdnosti njihove vere in oblikovanju vesti, ter o povezavi med udejanjanjem vere in njenim pomenom za celotno družbo.

Msgr. Kennedy je prepričan, da spremembe v ustavi irskim katoličanom ne bi smele odvzeti poguma, ampak jih še močneje pritegniti k širjenju krščanskega sporočila. Namesto potrtosti jim svetuje, naj se malce ustavijo, osredotočijo na bistveno, molijo, in nato s še večjo energijo nadaljujejo svoje poslanstvo.

Vir: Kathpress / CNA
Foto: splet / CNA

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh