Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska: Cerkev pretresena nad poročilom o zlorabah

Objava: 22. 05. 2009 / 09:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irska: Cerkev pretresena nad poročilom o zlorabah

'Prisluhniti moramo joku in strahovom teh otrok.'

Primas katoliške Cerkve na Irskem, kardinal Sean Brady, je globoko pretresen nad zlorabami, ki so se na Irskem dogajale v zadnjih desetletjih. Poročilo, ki ga je na to temo pripravila posebna neodvisna preiskovalna komisija, je 'sramoten katalog grozot', je pojasnil Brady. Obenem je dokument označil za 'pomemben korak k razjasnitvi', ki bo žrtvam pomagal doseči pravico in preprečil, da bi se podobne grozote dogajale v prihodnosti.

Avtorji v Dublinu objavljenega poročila so prišli do sklepa, da so bile telesne in čustvene zlorabe v katoliških ustanovah skozi dolgo časovno obdobje na dnevnem redu. Posebej v ustanovah za dečke in mladeniče je prihajalo tudi do primerov spolnih zlorab.

Po podatkih britanskih medijev obsega poročilo preiskovalne komisije 2500 strani, obravnava pa preko 100 ustanov na Irskem. Poročilo je sad devetletnega dela. Komisija je preiskovala obdobje med leti 1930 in 1990, v tem času pa se je v cerkvenih vzgojnih domovih, šolah in drugih ustanovah za oskrbo otrok zvrstilo 35.000 otrok in mladostnikov. Več kot 2000 jih je komisiji poročalo o telesnih in spolnih zlorabah. Veliko domnevnih storilcev je medtem že umrlo.

Poročilo govori o ozračju strahu v večini preiskovanih ustanov, pa tudi o pretiranem in samovoljnem kaznovanju. Cerkveni upravitelji morebitnih očitkov o spolnih zlorabah niso upoštevali ali pa jim niso pripisovali zadostne teže. Poročilo del krivde nalaga tudi državnim organom, saj so bili inšpekcijski pregledi irskega ministrstva za vzgojo in izobraževanje pomankljivi in neučinkoviti.

Tudi dublinski nadškof Diarmuid Martin je izrazil globoko ogorčenje nad preiskovalnim poročilom. Bilo bi preveč površinsko, če bi govorili le o ‘nepravičnem ravnanju z žrtvami’, je pojasnil. Cerkev in njene organizacije na Irskem morajo zdaj opraviti resno preiskavo in razčleniti, zakaj so se njeni ideali preko telesnih, duševnih in spolnih zlorab varovancev sprevrgli v svoje nasprotje. Poročilo ne sme končati na dnu predala, zahteva dublinski nadškof. Potrebno je zagotoviti, da bo slišati jok in strahove teh otrok.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh