Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska Cerkev zagovarja kardinala Bradyja

Objava: 17. 03. 2010 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irska Cerkev zagovarja kardinala Bradyja

Današnji primas irske Cerkve naj bi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja sicer vedel za zlorabe, vendar ni imel nikakršne pristojnosti, da bi sprejemal odločitve o ukrepih zoper storilce

Irska Cerkev zagovarja kardinala Seana Bradyja pred očitki, da se je prepozno odzval na prijave spolnih zlorab na Irskem. Današnji primas irske Cerkve naj bi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja sicer vedel za zlorabe, ki so se dogajale v cerkvenih ustanovah, vendar ni imel nikakršne pristojnosti, da bi sprejemal odločitve o ukrepih zoper storilce, je v sporočilu za javnost pojasnila Irska škofovska konferenca. Polna odgovornost je bila tedaj v rokah škofa Francisa McKiernana, čigar tajnik je bil takrat kardinal Brady. McKiernan je škofijo Kilmore vodil med leti 1972 in 1998. Umrl je leta 2005.

Po podatkih, s katerimi razpolaga Irska škofovska konferenca, naj bi kardinal Brady prisostvoval zaslišanju dveh dečkov, potem ko je bila zaradi spolne zlorabe vložena prijava proti duhovniku Brendanu Smythu. Ob koncu zaslišanja sta bila dečka naprošena, naj pod prisego ne govorita o svojih izjavah v javnosti, s čimer naj bi se izognili kakršnemu koli dogovarjanju ali izpodbijanju izjav obtoženega Smytha.

Brady je zapisnik o poteku zaslišanja posredoval škofu McKiernanu, škof pa predstojniku reda, katerega član je bil Smyth, in ki naj bi prav tako prevzel odgovornost za storjene zlorabe. Škof je Smytha razrešil vseh dolžnosti in ga napotil na psihiatrično zdravljenje. Smyth je pred sodišče stopil šele v devetdesetih letih preteklega stoletja, saj naj bi v času svojega službovanja zlorabil več ducatov otrok. Leta 1994 je njegov primer posredno povzročil padec irske vlade.

Irsko Cerkev je v preteklih mesecih zajel val obtožb o zlorabah, ki segajo vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Maja lani je bilo izdano poročilo, v katerem je bilo navedenih preko dva tisoč primerov telesnih in spolnih zlorab otrok v cerkvenih ustanovah. Cerkev in država sta si zatiskali oči pred razmerami v domovih in sirotišnicah.

Vrh Irske škofovske konference se je javno opravičil vsem žrtvam zlorab, v Vatikanu pa so sprejeli številne odstopne izjave irskih škofov. Tudi kardinal Brady se je znašel pod hudim pritiskom, vendar je svoj odstop zavrnil.

Sredi letošnjega februarja so se irski škofje v Vatikanu na temo zlorab v irski Cerkvi sestali tudi s papežem Benediktom XVI.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh