Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska vlada želi zmanjšati število cerkvenih šol

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 12. 2012 / 07:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irska vlada želi zmanjšati število cerkvenih šol

Predsednik Združenja katoliških šol Michael Drumm kritično o vladnih načrtih.

Irska vlada načrtuje spremembo ureditve nekaterih katoliških šol v večkonfesionalne ustanove. Po navedbah tamkajšnjih medijev so povod za to odločitev dali izsledki ankete v petih skupnostih, kjer imajo na voljo izključno katoliške šole. Ob tem je med 37 in 50 % anketiranih staršev izrazilo željo po večji možnosti izbire glede lastništva šol.

Irski minister za šolstvo Ruairi Quinn te podatke prepoznava kot znamenje želje po večji raznolikosti v pokrajini šolskega sistema na Irskem. Po navedbah medijev je katoliško Cerkev pozval, naj v treh mesecih pripravi seznam šol, ki bi jih lahko prevzela večkonfesionalna organizacija 'Educate Together'.

Vlada je izvedbo omenjene ankete naročila, da bi ugotovila, kolikšna je potreba po nekatoliških šolah na Irskem. 90 % tamkajšnjih šol je namreč v lasti katoliške Cerkve. Po preizkusni anketi bodo podobne vprašalnike v kratkem razdelili po vsej državi.

Predsednik skupine 'Catholic Schools Partnership', Michael Drumm, pa vladne načrte ocenjuje kritično. V poročilu časnika ' The Irish Examiner' je opozoril na majhno število udeležencev ankete. Skupno je na vprašanja odgovorilo le okoli 40 % staršev, v dveh izmed petih skupnosti manj kot 25 %. Po Drummovem mnenju bi ta zadržanost do odgovarjanja na anketna vprašanja lahko pomenila tudi zadovoljstvo s trenutnim sistemom. Očitno je, da obstaja velika potreba po katoliških šolah. »Jasno pa je tudi, da je sistem potrebno spremeniti, da ugodimo manjšinskemu številu staršev, ki si želijo drugačne oblike šolanja svojih otrok.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh