Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irske žrtve prisilnega dela zavračajo opravičilo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 02. 2013 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irske žrtve prisilnega dela zavračajo opravičilo

Več kot deset tisoč žensk je bilo med leti 1922 in 1996 prisiljenih v težko fizično delo brez plačila.

Žrtve sistematičnega prisilnega dela v irskih magdalenskih domovih so zavrnile opravičilo tamkajšnjega predsednika vlade Ende Kennyja. Skupina žrtev 'Pravica za magdalenke' (Justice for Magdalenes; JFM) je po navedbah časnika 'The Irish Independent' opravičilo označila kot nezadostno. Tiskovni predstavnik največje opozicijske stranke Fianna Fail, Niall Collins, je izrazil kritiko, češ da Kenny v opravičilu ni izrecno omenil odškodnine žrtvam.

V t.i. magdalenskih pralnicah (domovih za 'padla dekleta') je bilo med leti 1922 in 1996 več kot deset tisoč žensk prisiljenih v težko fizično delo brez plačila. Preiskovalna komisija je prišla do zaključka, da je irska država domove, ki so jih upravljali katoliški ženski redovi, 'neposredno in v celoti' podpirala.

Uporabniki izkoriščevalnega dela so bili poleg vlade tudi vojska in zasebna podjetja. Po poročilu sodeč za spolno zlorabo ni nikakršnih dokazov. Številne izmed izkoriščanih žensk naj bi bile v domove zavedene pod krinko lažnih obljub, okoli 10 % pa so jih v tovrstne ustanove napotili družinski člani. 19 % deklet naj bi v domove prišlo na lastno pobudo.

Po predstavitvi zaključnega poročila minuli teden se je predsednik vlade Kenny opravičil, da je trajalo tako dolgo, preden so dokončno ugotovili vpletenost irske države v omenjeni primer. Tudi štiri redovne skupnosti, ki naj bi domove upravljale, so pozdravile objavo poročila in so se žrtvam iskreno opravičile.

Pred dvema letoma je odbor proti mučenju pri Organizaciji Združenih narodov prakso magdalenskih domov označil kot prisilno delo. Primer je mednarodno pozornost pritegnil tudi s filmom 'Sestre magdalenke' režiserja Petra Mullana, ki je leta 2002 na festivalu v Benetkah prejel Zlatega leva.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh