Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski cerkveni vrh prizadet zaradi izida referenduma

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 05. 2018 / 07:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2018 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski cerkveni vrh prizadet zaradi izida referenduma

Dublinski nadškof: Cerkev si bo še naprej prizadevala za zaščito življenja.

Vodilni predstavniki Katoliške cerkve na Irskem so izrazili svoje razočaranje nad izidom referenduma o splavu. Irska je s tem »izbrisala« pravico do življenja nerojenim otrokom, je po navedbah časnika Irish Times dejal irski primas, nadškof Eamon Martin iz Armagha. Sam je »globoko prizadet«, ker bo iz ustave črtan tisti člen, ki pravico do življenja matere enači s pravico do življenja nerojenega otroka, je pojasnil predsednik Irske škofovske konference. Irci so pravico do lastnega odločanja postavili nad temeljno pravico do življenja.

Nadškof Martin se je zahvalil vsem, ki so glasovali proti črtanju osmega člena iz ustave. Za katoličane ostaja še naprej pomembno »zagovarjati svetost človeškega življenja in poudarjati, da je vedno narobe odvzeti življenje nedolžnemu človeku«. Nadškof je pojasnil, kako so mu številne izjave žensk, ki so sodelovale v javni razpravi pred referendumom, odprle oči, kakšnemu pritisku so izpostavljene ženske v spornih nosečnostih. Ti tragični in obupani položaji pa ne bodo izginili zgolj zato, ker bo odslej na Irskem dovoljeno prekiniti nosečnost. Tudi Cerkev si mora pri tem odgovoriti na vprašanje, kako lahko podpira ženske, ki se med nosečnostjo znajdejo v hudi stiski.

Dublinski nadškof Eamon Martin pa je izrazil presenečenje nad izidom referenduma. Katoliška cerkev pri svojem zavračanju splava ne more sklepati kompromisov, je poudaril po navedbah krajevnih medijev. Cerkev si bo še naprej prizadevala za zaščito življenja, ob čemer ne gre le za rojstvo in smrt, temveč tudi za »vmesno obdobje«. Čeprav so danes na Irskem mnogi do Cerkve povsem brezbrižni in ta po njihovem mnenju v družbi igra obrobno vlogo, mora Cerkev oznanjati evangelij »v dobrih in slabih časih in si ne le z besedami, ampak tudi z dejanji prizadevati za življenje«.

Škof v Limericku, Brendan Leahy, je izid referenduma označil kot »globokega obžalovanja vreden in strašljiv za vse tiste, ki smo glasovali proti«. Rezultat glasovanja je bil »volja večine, četudi ne vseh ljudi. Referendum pa seveda ne bo spremenil našega stališča do umetne prekinitve nosečnosti«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Po ločitvi - možna pot svetosti
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh