Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski mediji: papeževega pisma o zlorabah ne bo pred veliko nočjo

Objava: 10. 03. 2010 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski mediji: papeževega pisma o zlorabah ne bo pred veliko nočjo

Pismo naj ne bi bilo osredotočeno zgolj na Irsko, pač pa naj bi vsebovalo poudarke, ki zajemajo ves svet

Irska in Nemčija sta se znašli sredi razprave o spolnih zlorabah v katoliški Cerkvi, tamkajšnje dogajanje pa naj bi bilo tudi osrednja tema skorajšnjega papeževega pastirskega pisma. Irski mediji so v ponedeljek poročali, da bo sveti oče pismo, ki naj bi bilo objavljeno sredi marca, predelal še enkrat, zato ne bo, kot je bilo sprva mišljeno, javnosti predstavljeno pred veliko nočjo. Pismo naj bi tudi ne bilo, kot napovedano, osredotočeno zgolj na Irsko, pač pa naj bi vsebovalo poudarke, ki zajemajo ves svet.

Podobno je minuli konec tedna stvari pojasnil tudi kardinal Walter Kasper v pogovoru za italijanski časnik 'La Repubblica'. Predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov je poudaril, da bo pismo, ki naj bi sprva govorilo o dogodkih v irski Cerkvi, naslovljeno na vesoljno katoliško Cerkev. Podobni primeri zlorab tistim, o kakršnih so poročali na Irskem, so se namreč dogajali tudi v Nemčiji, na Nizozemskem in v Združenih državah Amerike.

Irski škofje v razkrivanju primerov zlorab tesno sodelujejo z irsko vlado, kot je dejal škof William Walsh, pa spodbujajo srečanje žrtev zlorab s papežem Benediktom XVI., čeprav naj bi o tej možnosti med obiskom irskih škofov pri svetem očetu sredi letošnjega februarja še ne bilo govora. Škof Walsh se zavzema tudi za plačilo odškodnine, ki naj bi jo vsem zlorabljenim žrtvam izplačala Cerkev na Irskem. Pri tem poudarja, da mora denar resnčno priti iz rok irske Cerkve, ne pa iz Vatikana ali celo iz kakšnih drugih virov. Po njegovem mnenju je bolje, da Cerkev proda kakšno izmed svojih nepremičnin, kot pa da bi pri zbiranju tovrstnh sredstvev prosila za zunanjo pomoč.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh