Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski parlament podprl legalizacijo splava

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 07. 2013 / 07:51
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irski parlament podprl legalizacijo splava

Irski parlament podprl legalizacijo splava

Irski poslanci menijo, da je umetna prekinitev nosečnosti dopustna v primeru življenjske ogroženosti matere.

Irski parlament je danes malo po polnoči podprl predlog zakona, ki dovoljuje splav v primeru življenjske ogroženosti matere, kar vključuje tudi nagnjenost k samomoru. Poslanci so predlog, ki ga je vložila vlada, sprejeli po maratonski razpravi, ki je na Irskem razkrila veliko razdeljenost glede vprašanja o dopustnosti splava.

Poslanci so predlog zakona sprejeli s 127 glasovi za in 31 proti, potem ko so je razprava o 165 dopolnilih zadnja dva dneva zavlekla v pozne večerne ure. Vlada v spodnjem domu parlamenta uživa podporo večine, zakon pa so po navedbah tujih agencij podprli tudi nekateri člani opozicije.

Zakon z naslovom Zaščita življenja med nosečnostjo se sedaj seli v zgornji dom parlamenta, kjer ima konzervativno-socialdemokratska vlada prav tako večino. Če bo sprejet, ga bodo poslali k predsedniku države Michaelu D. Higginsu, ki ga lahko podpiše ali pa napoti na ustavno sodišče, če meni, da je v nasprotju z ustavo.

Predlog zakona, ki ga je vlada po smrti 31-letne Indijke vložila v parlamentarno proceduro, dovoljuje splav v okoliščinah, ko zdravniki ugotovijo, da obstaja dejanska in velika grožnja za življenje matere in ni zgolj ogroženo njeno zdravje. Poleg tega dovoljuje prekinitev nosečnosti tudi v primeru, ko en porodničar in dva psihiatra soglasno ugotovijo, da obstaja nevarnost, da si bo nosečnica vzela življenje. To določilo je še posebej razdelilo Irce, saj so nekateri prepričani, da bo vodilo k liberalnejšemu režimu odločanja o splavu v državi.

Minulo soboto se je na ulicah Dublina zbralo okoli 35.000 nasprotnikov zakona, pred zasedanjem parlamenta pa je negativno stališče Cerkve do zakonskih sprememb okrepil tudi prihodnji irski primas, nadškof soupravitelj nadškofije Armagh, Eamon Martin. V nekem pogovoru za tamkajšnje medije je izrekel še 'zadnji poziv' poslancem, naj sledijo svoji vesti in glasujejo proti predlogu novega zakona. Namerna povzročitev smrti nerojenega otroka je 'sodelovanje z zlom' in ni združljiva z zdravniškim poklicem, je pojasnil nadškof.

Kljub liberalnejši zakonodaji pa nekateri trdijo, da je pravica do splava na Irskem še vedno preveč omejena in ne vključuje primerov, ko so ugotovljene nepravilnosti ploda, in nosečnosti, ki so nastale zaradi posilstev. Irski predsednik Kenny poslancem svoje stranke Fine Gael ni dovolil lastne izbite glede glasovanja, kljub temu pa se je za glasovanje proti predlogu odločila ministrica Lucinda Creighton, ki je nato nemudoma odstopila s položaja. Izključili so jo tudi iz stranke, kot pred tem že štiri druge poslance, ki so proti zakonu glasovali v predhodni fazi.

Podatki, ki so jih včeraj objavili v Veliki Britaniji, sicer razkrivajo, da se je na prekinitev nosečnosti v Anglijo ali Wales lani odpravilo 3982 Irk, vključno s 124, mlajšimi od 18 let. Med letoma 1980 in 2012 se jih je za ta korak odločilo 150.000.


Vir: STA
Foto: arhiv Družine / T. S.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh