Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski primas se je opravičil žrtvam zlorab

Objava: 30. 11. 2009 / 11:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski primas se je opravičil žrtvam zlorab

Kardinal Sean Brady je bil ‘šokiran in osramočen’ ob novici o spolni zlorabi otrok in mladostnikov v dublinski nadškofiji

Katoliška Cerkev na Irskem se je odzvala na najnovejša poročila o spolnih zlorabah svojih duhovnikov. Primas irske katoliške Cerkve, kardinal Sean Brady, je bil ob novici o novih zlorabah otrok in mladostnikov v dublinski nadškofiji ‘šokiran in osramočen’. V izjavi ob bok Murphyjevemu poročilu, ki so ga na Irskem objavili minuli četrtek, se je armaghški nadškof javno opravičil vsem žrtvam in njihovim družinam.

Obenem je kardinal Brady irsko ljudstvo pozval k odpuščanju za prikrivanje spolnih zlorab s strani Cerkve. Izrazil je obžalovanje, da je Cerkev zapostavila ‘varnost in dobrobit otrok’, saj naj bi bila to njena prvotna naloga. In nihče, je dejal kardinal Brady, na Irskem ni nad zakonom’. Vse katoličane je pozval, naj pri odkrivanju zločinov sodelujejo s policijo.

Dublinski nadškof Diarmuid Martin se je ob prvih razkritjih spolnih zlorab že opravičil za ravnanje katoliške Cerkve na Irskem in izrazil svoje obžalovanje in osramočenost. Zla, ki so ga v številnih cerkvenih ustanovah prizadejali otrokom, ni moč z ničemer popraviti.

Kot so zapisali v poročilu komisije pod vodstvom sodnice Yvonne Murphy, so v dublinski nadškofiji več kot trideset let sistematično prikrivali številne primere spolnih zlorab s strani svojih duhovnikov. V poročilu so obravnavani predvsem primeri zlorab v letih med 1975 in 2004, ki jih je prijavilo 320 oseb. Od maja 2004 pa je bilo prijavljenih še 130 novih primerov.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh