Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski škofje bodo papežu poročali o zlorabah

Objava: 10. 02. 2010 / 10:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski škofje bodo papežu poročali o zlorabah

Vatikan bodo obiskali prihodnji teden

Irski škofje bodo prihodnji teden papežu Benediktu XVI. poročali o cerkvenih zlorabah, ki so se dogajale v njihovi deželi. Pri tem želijo svetemu očetu zlorabe predstaviti tudi s stališča žrtev, so napovedali pri tiskovnem uradu Irske škofovske konference.

Pred srečanjem so se nekateri škofje že drugič sestali z združenji žrtev zlorab. V ospredju pogovorov je bila skrb za prizadete, škofom pa so predstavili tudi pisna pričevanja žrtev, ki ‘izražajo njihovo neposredno mnenje’. Te dokumente naj bi si ogledal tudi papež Benedikt XVI. ob obisku irskih škofov v Vatikanu, kjer jih pričakujejo v ponedeljek in torek prihodnji teden.

Irsko Cerkev so v preteklih mesecih preplavile vesti o zlorabah, ki segajo vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Maja 2009 je komisija obelodanila izsledke raziskave, po katerih naj bi v cerkvenih ustanovah po vsej deželi skozi desetletja telesno, duševno in spolno zlorabili več kot 2000 otrok. Cerkev in država sta si pred stanjem v domovih in sirotišnicah namerno zatiskali oči.

Komisijo, ki je z raziskavami začela po naročilu vlade, je vodila sodnica Yvonne Murphy. Novembra je komisija poročala, da so v dublinski nadškofiji leta in leta načrtno molčali o zlorabi otrok s strani duhovnikov. Vrh Irske škofovske konference se je po tem poročilu opravičil vsem žrtvam, v Vatikanu pa so že sprejeli odstop nekaterih pristojnih škofov. Nekateri škofje so svoj odstop ponudili ob koncu minulega leta.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh