Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski škofje kritični do poročila o zakonodaji glede splava

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 12. 2012 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski škofje kritični do poročila o zakonodaji glede splava

Pojasnilo škofovske konference o namerah irske vlade; izražena zahteva po referendumu.

Irska škofovska konferenca je kritično ocenila najnovejše izvedensko poročilo o zakonodaji glede splava. Tri izmed štirih navedenih možnosti za razjasnitev pravnega položaja vsebujejo legalizacijo umetnih prekinitev nosečnosti, so škofje zapisali v izjavi, ki je bila objavljena sredi minulega tedna. »Splav v smislu neposrednega in namernega uničenja nerojenega življenja je pod vsakimi pogoji nemoralno dejanje«, menijo škofje. Drugače je potrebno oceniti medicinske posege, katerih cilj ni prekiniti življenja nerojenega otroka.


Katoliška Cerkev nikoli ni pozivala k temu, 'da je potrebno življenje nerojenega otroka postaviti pred življenje matere', poudarjajo irski škofje. Obenem so kritični do ravnanja izvedencev, ki ne predvidevajo referendumskega odločanja glede tako občutljive teme.

Skupino izvedencev je irska vlada prosila za mnenje glede tamkajšnje zakonodaje o splavu, potem ko jo je Evropsko sodišče za človekove pravice leta 2010 ocenilo kot neustrezno. Na Irskem je opravljanje splava prepovedano, po zdravniški presoji pa je prekinitev nosečnosti možna, če je ogroženo materino življenje ali v primeru samomorilnih nagnjenj nosečnice.

Predsednik irske vlade Enda Kenny je po objavi izvedenskega poročila minuli teden pojasnil, da bo vlada zakonodajo o splavu predelala še pred letošnjim božičem. Pred irskim parlamentom pa je proti načrtovani spremembi zakonodaje protestiralo več tisoč nasprotnikov splava; protestov se je udeležilo tudi pet katoliških škofov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh