Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski škofje papežu predstavili poročilo o zlorabah

Objava: 10. 06. 2009 / 10:10
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski škofje papežu predstavili poročilo o zlorabah

Papež jih je pozval k iskanju resnice

Papež Benedikt XVI. je po izbruhu škandala o zlorabah na Irskem vse pristojne pozval k iskanju resnice. Sveti oče je zelo natančno in pozorno prisluhnil poročanju irskih škofov in nato govoril o ‘času preizkušenj’ za katoliško Cerkev na Irskem, kot je za irski dnevnik ‘The Irish Times’ minuli ponedeljek povedal kardinal Sean Brady.

Papež je škofom naročil, da je njihova naloga poiskati resnico in poskrbeti, da bodo vsi prizadeti našli svoje pravično zadoščenje. Potrebno je sprejeti ukrepe, tako papež, da bi v prihodnosti tovrstno ravnanje lahko preprečili, še preden je povzročena kakršnakoli škoda.

Sveti oče je bil ‘vidno osupel’ ob poslušanju podrobnosti t.i. Ryanovega poročila o primerih cerkvenih zlorab na Irskem, je povedal nadškof Diarmuid Martin. Sean Brady in Diarmuid Martin sta svojim stanovskim kolegom na zasedanju Irske škofovske konference poročala o posvetu v Vatikanu.

Irski dnevnik ‘The Irish Times’ je navedel izjavo vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija, ki je poročilo o zlorabah označil kot ‘priložnost za krajevno Cerkev’. Po poročanju medijev naj bi Brady in Martin papeža pripravljala še na skorajšnje dodatno poročilo o zlorabah v dublinski nadškofiji.

Po podatkih iz Ryanovega poročila, ki ga je po desetih letih dela v mesecu maju objavila neodvisna preiskovalna komisija, so na Irskem desetletja dolgo v katoliških šolah, vzgojnih ustanovah in domovih telesno, duševno in spolno zlorabili preko 2000 otrok

Minuli četrtek je 18 v primer vpletenih redov irskemu predsedniku vlade sporočilo, da so pripravljeni povečati svoj odškodninski delež. Leta 2002 je takratna vlada za cerkveni prispevek postavila mejo 128 miljonov evrov, zahtevke žrtev pa trenutno ocenjujejo na več kot milijardo evrov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh