Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irsko šolstvo odslej pluralnejše in manj cerkveno

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 11. 04. 2012 / 10:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irsko šolstvo odslej pluralnejše in manj cerkveno

Načrte pozdravljajo tudi irski katoliški škofje.

Irsko ministrstvo za izobraževanje bo ukinilo prednost katoliške Cerkve pri ustanavljanju osnovnih šol v deželi. Strokovno poročilo predvideva, da bi glede na sestavo prebivalstva doslej cerkvene izobraževalne ustanove sčasoma spremenili v nekonfesionalne šole.

Irski minister za izobraževanje Ruairi Quinn je pojasnil, da ima prevlada konfesionalnih šol na Irskem zgodovinske korenine; šolski sistem pa se mora počasi prilagoditi novi raznolikosti prebivalstva. Tovrstne načrte pozdravljajo tudi tamkajšnji katoliški škofje.

Po poročilu sodeč se bodo spremembe najbolj dotaknile področij z razmeroma stabilnim številom prebivalstva in potrebo po večji verski raznolikosti, kamor sodijo predvsem prestolnica Dublin in druga večja mesta. V prvem koraku naj bi raziskali dvestopetdeset šol v osemnajstih škofijah. Izmed teh naj bi jih okoli petdeset zamenjalo upravitelja. V krajih, kjer je le ena šola in sprememba upravitelja ni mogoča, naj bi spremenili vsaj učne načrte, s čimer bi v pouk bolje vključili tudi učence drugih verskih usmeritev. To zadeva predvsem tisoč sedemsto deželnih šol na Irskem.

Minister za izobraževanje Quinn je dejal, da je možnost izbire za starše prednostna naloga njegovega ministrstva. V preteklih desetletjih je irska družba namreč doživela velik politični, socialni, gospodarski in demografski preobrat, irske osnovne šole pa bi morale po mnenju ministra odsevati vse te družbene spremembe.

Irska škofovska konferenca pozdravlja strokovno poročilo, ki po mnenju škofov izpostavlja pomen konfesionalnih šol in tudi ohranitev verouka na katoliških šolah.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/7B263B83DC519408C12579BC002AF841?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh