Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iskreni.net brez državne podpore

Objava: 13. 07. 2010 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Iskreni.net brez državne podpore

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ukinja pomoč družinam, sporočajo iz Zavoda Iskreni.net.

Zavod Iskreni.net je ena najmočnejših organizacij civilne družbe na področju družine. V najširši javnosti se je uveljavil zlasti z odmevnim Festivalom družin, ki je sprva v Postojni, letos pa v Laškem pritegnil več tisoč udeležencev, mnoge družine tudi iz katoliškega občestva, ki jim je bila na festivalu namenjena vedno dobro obiskana in živahna maša.

Festival družin pa ni edina zavodova dejavnost, saj med drugim izvaja številne vzgojne, preventivne programe, pri katerih je v preteklosti lahko računalo tudi na podporo pristojnega ministrstva. Očitno pa se stvari spreminjajo. Iz Zavoda Iskreni.net so namreč sporočili, da ministrstvo ukinja pomoč družinam.

»Sodobni način življenja družini ni naklonjen. Tudi država je v podpori družin vedno bolj hlapčevska. Pristojno ministrstvo se je namreč odločilo, da v letu 2010 prvič ne podpre Festivala družin, kasneje pa je sporočilo, da prvič ne podpre preventivnih programov za družine iskreni.net. Tako se je že začelo uresničevati to česar smo se najbolj bali, da bo ministrstvo usmerjalo vse sile (in posledično naš davkoplačevalski denar) v boj za istospolne družine, hkrati pa bo začelo ukinjati podporo t. i. tradiconalnim družinam,« so zapisali v izjavi za javnost.

Omenimo, da se je Zavod Iskreni.net lani jeseni dejavno vključil v javno razpravo o predlogu družinskega zakonika, s katerim želita vlada in njena parlamentarna večina uveljaviti redefinirano razumevanje zakonske zveze in družine, po katerem naj ne bi bilo nobenih razlik med razno- in istospolnimi zvezami.

Pričakovanja, ki so jih je v zvezi z novim družinskim zakonikom izrazili v Zavodu Iskreni.net, so bila naslednja: primerno naj opredeli družbeno smotrn ideal zakonske zveze in družine, kar z drugimi besedami pomeni, naj ohrani dosedanjo ustrezno definicijo zakonske zveze in družine. Spremembe pa so si v iskreni.net želeli na zakonodajni in nadzorstveni ravni, s čimer naj bi preprečili deprivilegiranost zakonske zveze, kot se v praksi izkazuje v primerjavi z zunajzakonsko zvezo, ter na področju preventivnega delovanja, kjer so predlagali razmislek o zgodnji vzgoji za odnose, o izobraževalnih in preventivnih programih v zvezi s partnerskimi odnosi in vzgojo, o različnih oblikah priprav na zakon, o široko dostopni in razvejani strokovni pomoči parom v stiski.

Odziv na te predloge gre očitno prav v nasprotni smeri, saj pristojno ministrstvo ne le, da ne povečuje sredstev na področju preventivnega delovanja v dobro družin, temveč je to pomoč v primeru Zavoda Iskreni.net celo črtalo s svojega seznama.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh