Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iskriv prebivalec literarnih prostorov sveta

Za vas piše:
K. H.
Objava: 21. 11. 2019 / 09:38
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2019 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Iskriv prebivalec literarnih prostorov sveta

Dobro leto po smrti dr. Andreja Capudra literarni večer in maša v njegov spomin.

Kulturno-umetniško društvo KDO? in Slovenska matica sta v torek, 19. novembra, pripravila večer v spomin dr. Andreju Capudru (1942–2018). 23. novembra bi profesor in vsestranski ustvarjalec, ki je močno zaznamoval slovensko politično in diplomatsko, prevajalsko in literarno krajino, praznoval 77 let. »Večer je predvsem hvaležen spomin na človeka, ki je obogatil slovensko kulturo, hkrati pa s svojim delovanjem mnoge navdihoval,« je povedal eden od govornikov in organizatorjev večera Igor Senčar. Poleg Senčarja so nastopili še Miha Pintarič, Capudrov študent in pozneje kolega na Filozofski fakulteti, Ignacija Fridl Jarc v imenu Slovenske matice, Igor Škamperle, tudi profesor na Filozofski fakulteti, ki je posebej izpostavil, kako je kot Tržačan vesel, da so Capudrovi Romanski eseji izšli na Tržaškem, in Andrej Lokar kot predsednik društva Kdo?. V soboto, 23. novembra, na Capudrov 77. rojstni dan, bo v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju p. Edvard Kovač v njegov spomin daroval mašo.


Na spominskem večeru In memoriam Andreju Capudru so govorili: Igor Škamperle, Andrej Lokar, Miha Pintarič, Ignacija Fridl Jarc in Igor Škamperle.

Govorniki so predstavili dr. Andreja Capudra tudi kot ministra za kulturo v prvi slovenski vladi in veleposlanika v Parizu (1993-1997) in Rimu (2005-2009), a tudi politično delovanje je prenesel v knjige, v Parizu je nastal Pariški dnevnik, ki ga je izdal pri založni Družina, v Rimu pa Rimski soneti. »Kljub političnemu delovanju je ostal predvsem globok, vnet in iskren prebivalec literarnih prostorov sveta,« je dejala predsednica Slovenske matice Ignacija Fridl Jarc in izpostavil avtobiografski duhovni potopis Povest o knjigah, za katerega je leta 2015 prejel Rožančevo nagrado. »V slogu največjih slovenskih esejistov je postaje na svoji življenjski poti prikazal skozi niz izbranih književnih in filozofskih del. Njegove misli, njegove strasti, njegove ljubezni, njegovi dialogi z največjimi evropskimi misleci in pisci so postali njegovo življenje samo.«

Ob esejih se je ustavil tudi Igor Senčar, ki je dejal, da Povest o knjigah ni le zemljevid Capudrovega notranjega sveta, ampak »zemljevid svetovne literature«. Na koncu Povesti o knjigah je Capuder zapisal: »Knjiga … je borba proti smrti … Kako drugače poje večnost! Vesel sem, da so moji junaki prišli do tja, jaz sam jim te umetnosti nisem mogel dati. Hvaležen pa sem knjigam, ki so me naučile pravega branja … In tu se moja povest o knjigah konča. Hvala, bralec, ki si me pospremil. Od tu naprej bom moral sam. Hvala!«


Velika dvorana Slovenske matice je bila premajhna za vse ljubitelje lepe, globoke, iskrive, duhovite Capudrove misli.



Z glasbo sta večer popestrila Matej Prevc in Gašper Kvartič, Capudrova besedila je prebirala igralka Maja Gal Štromar (fotografije Ksenja Hočevar).


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh