Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Islamistični napad na cerkev v Egiptu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 02. 2013 / 09:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Islamistični napad na cerkev v Egiptu

Salafisti so cerkev, zgrajeno sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, razglasili za ‘nezakonito gradnjo’ in ‘preblizu islamskemu stanovanjskemu naselju’.

V vasi Sarsena v egiptovski pokrajini Fayum je prišlo do napada na tamkajšnjo koptsko župnijsko cerkev. Minuli petek so po naročilu krajevnih salafistov muslimani svetišče napadli s kamnitimi skalami, kot je poročala človekoljubna ustanova Pro Oriente. Ob tem so poškodovali velik kovinski križ in uničili številne ikone v notranjosti.

Poskusi tamkajšnjega župnika, p. Domadiosa, in komandirja krajevne policije, da bi muslimani umirili, so bili brez uspeha. P. Domadios in več koptov je bilo lažje poškodovanih, ena izmed muslimanskih družin pa je duhovnika s svojim avtomobilom odpeljala na varno.

V soboto so v Sarseni priredili ‘spravni sestanek’. “Do sprave pa ni prišlo, saj so islamisti ponovno prešli v napad, tokrat so poskusili cerkev celo zažgati”, poroča Pro Oriente.
V Kairu pa koptsko združenje ‘mladih revolucionarjev’ predsednika Mohameda Mursija krivi za dogodke, kakršen se je pripetil v Sarseni. Koptski aktivisti so se v nedeljo v znamenje protesta zbrali pred zgradbo tamkajšnjega vrhovnega sodišča.

Koptska Cerkev si je sprva prizadevala, da dogodka ne bi obešali na velik zvon. P. Michael, tiskovni predstavnik pristojne eparhije Fayum, je po prvem napadu pojasnil, da so spletni mediji pretirano predstavili ‘medsosedski spor’ in da cerkev ni utrpela pretirane škode.

Dejansko bi bil lahko za napadi salafistov spor med družino islamskih skrajnežev v eni izmed sosednjih hiš in tamkajšnjo župnijo izpred treh mesecev. Radikalni sosedje so v zid zvrtali luknjo, da bi lahko opazovali, ‘kaj se dogaja v cerkvi’. Krajevni salafistični funkcionarji so se nato domislili, da je cerkev, zgrajena sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, ‘nezakonita gradnja’ in da stoji ‘preblizu islamskemu stanovanjskemu naselju’, zaradi česar jo je potrebno podreti. Cerkev sv. Jurija je kraj molitve in srečevanja za okoli dvesto koptskih družin v Sarseni.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh