Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Islamsko-krščansko srečanje v Alžiru in v Kairu

Objava: 24. 02. 2010 / 10:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Islamsko-krščansko srečanje v Alžiru in v Kairu

Srečanja v Kairu se udeležuje tudi predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean-Louis Tauran

V alžirski prestolnici Alžir je 10. in 11. februarja potekalo prvo islamsko-krščansko srečanje v Alžiriji. Medverskega simpozija, ki je potekal na temo 'Svoboda bogočastja med zakonodajo in pozitivnim pravom', so se udeležili državni predstavniki, štirje katoliški škofje in drugi verski predstavniki. Namen srečanja je bil razjasniti napačno razumevanje domnevnih omejitev glede bogočastja, kot je izjavil alžirski minister za verske zadeve Bouabdallah Ghlamallah.

Alžirija je islamska država, devetindevetdeset odstotkov prebivalcev je muslimanov, kristjanov je manj kot odstotek prebivalcev, od tega je okrog štiri tisoč katoličanov. Kot je še zatrdil alžirski minister za verske zadeve, je država različnim verskim skupnostim, med njimi tudi krščanskim, vedno zagotavljala svobodo bogočastja na primernih krajih, v skladu z zakonom iz leta 2006. Takrat je alžirska vlada sprejela nov predpis glede veroizpovedi, po katerem mora vsaka verska skupnost, razen islama, opravljati svoja bogoslužja in obrede na krajih, ki so za to uradno priznani.

Sedanji alžirski nadškof Ghaleb Bader je izpostavil, da je katoliška Cerkev predpis vedno spoštovala in opravljala bogoslužja na uradno priznanih mestih, hkrati pa je državne predstavnike zaprosil, da ponovno pregledajo zakon o verski svobodi iz leta 2006. Ob koncu je celotno alžirsko družbo pozval, naj Cerkve prizna kot nevtralne kraje, ki niso nikoli bili središča, nasprotna alžirskim interesom.

V egiptovskem Kairu pa včeraj in danes poteka letno srečanje mešanega odbora članov Papeškega sveta za medverski dialog in posebnega odbora egiptovske univerze Al-Azhar za dialog z monoteističnimi verstvi. Ob tej priložnosti se bosta srečala predsednik Papeškega sveta za medverski dialog kardinal Jean-Louis Tauran in sunitski imam na univerzi Al-Azhar šejk Mohamed Tantawi. Letošnje srečanje je posvečeno pojavu verskega nasilja. Udeleženci proučujejo njegove vzroke in iščejo rešitve za odpravo nasilja. Srečanje je še toliko pomembnejše, ker poteka le nekaj tednov po umoru šestih koptskih kristjanov, ki so življenje izgubili med praznovanjem pravoslavnega božiča, 6. januarja letos.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh