Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija: 8.000 migrantov v treh dneh in tragedija utopljenega dojenčka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 09. 2023 / 12:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija: 8.000 migrantov v treh dneh in tragedija utopljenega dojenčka
Prečkanje Sredozemlja s čolni, ki niso primerni za daljšo plovbo, je zelo nevarno. FOTO: Vatican Media

Italija: 8.000 migrantov v treh dneh in tragedija utopljenega dojenčka

V Italiji se v zadnjih dneh soočajo z neverjetnim valom migracij prek Sredozemskega morja: na otoku Lampedusa so na pomoč poklicali vojsko, Francija zapira meje, Nemčija ni več pripravljena lajšati teže bremena migrantov.

V Italijo je od ponedeljka iz Afrike prispelo 8.141 oseb. Po navedbah spletnega portala kath.net je samo v sredo otok Lampedusa doseglo 29 čolnov s 1.300 osebami, v ponedeljek pa kar 51 čolnov s 1.900 migranti. V sprejemnem centru na otoku je trenutno več kot 6.700 oseb, medtem ko na otoku živi le 6.300 domačinov. Število migrantov, ki so prispeli od začetka leta 2023, se je tako povečalo na 123.863, kar je za 89 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2022.

»Vojno dejanje« proti Italiji?

Italijanski podpredsednik vlade in minister za promet Matteo Salvini je po navedbah italijanskih medijev v teh dneh govoril o »vojnem dejanju« proti Italiji: »Ko na Lampeduso hkrati pripluje 120 čolnov, to ni enkraten dogodek, temveč vojno dejanje.« Po Salvinijevih besedah njegova vlada »ne izključuje nobene vrste posredovanja«, da bi ustavila naval migrantov.

Italijanski podpredsednik vlade in minister za promet Matteo Salvini je prepričan, da je za tako množičnimi prihodi migrantov organiziran kriminalni sistem.

Politik je prepričan, da je za tako množičnimi prihodi organiziran kriminalni sistem, zato se bo po lastnih navedbah »odzval z vsemi razpoložljivimi sredstvi«. Nemčija Italiji tokrat ni več zagotovila podpore: prostovoljni sprejem migrantov iz Sredozmelja so začasno ustavili. Tudi Francija si bolj ali manj želi zapreti meje in napoveduje okrepitev policije na francosko-italijanski meji.

Razglašeno izredno stanje

Župan Lampeduse Filippo Mannino je medtem na pomoč poklical vojsko in pozval vlado, naj končno ukrepa. Na otoku je razglasil izredne razmere, vendar zaenkrat še ni jasno, kakšne posledice bo to imelo. Otok je pod velikim pritiskom in nujno potrebuje več podpore. Čeprav je vsak prebivalec Lampeduse na nek način pomagal beguncem, je pojasnil župan, je zdaj treba poiskati strukturne rešitve.

Prečkanje Sredozemlja s čolni, ki niso primerni za daljšo plovbo, je zelo nevarno in vedno znova prihaja do resnih nesreč s smrtnimi žrtvami.

Lampedusa, ki leži med Sicilijo in Tunizijo, je eno od glavnih pristanišč za številne begunce. Po podatkih italijanskega ministrstva za notranje zadeve je od začetka leta na majhen otok v Sredozemskem morju prispelo več kot 118.000 beguncev, od tega 11.600 mladoletnikov brez spremstva. Prečkanje s čolni, ki niso primerni za daljšo plovbo, je zelo nevarno in vedno znova prihaja do resnih nesreč s smrtnimi žrtvami.

Tragedija na Lampedusi: v morju utonil petmesečni otrok

Otok Lampedusa je »zaslovel« že med begunsko krizo leta 2015, 13. septembra letos pa je bilo na tem koščku zemlje sredi Sredozemskega morja doseženo novo dno: tik pred prihodom ladje z migranti je v morje padel petmesečni otrok in se utopil.

Organizacija »Save the Children« si že več kot sto let prizadeva za reševanje ranljivih otrok in zagotavljanje njihove prihodnosti.

Po besedah nevladne organizacije »Save the Children« nas ta tragedija »znova opominja na nujnost evropske in nacionalne odgovornosti za vzpostavitev strukturiranega in usklajenega sistema iskanja in reševanja v Sredozemlju«. Vzpostaviti je treba sistem zaščite, ki bo zagotovil takojšnjo oskrbo mladoletnikov, mlajših od deset let, in drugih, ki potrebujejo zaščito, ter jih sprejel v posebne centre, »da bi se izognili vsakršni nevarnosti trgovine z ljudmi in izkoriščanja«, so po navedbah spletnega portala Vatican News v izjavi za javnost zapisali predstavniki omenjene organizacije.

Materi utopljenega otroka so izrekli sožalje, otrokove posmrtne ostanke odpeljali v mrtvašnico na krajevnem pokopališču. Organizacija »Save the Children« si po lastnih navedbah že več kot sto let prizadeva za reševanje ranljivih otrok in zagotavljanje njihove prihodnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh