Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija izgnala papeževega atentatorja Agco

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 01. 2015 / 07:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italija izgnala papeževega atentatorja Agco

Mediji poročajo o ponedeljkovem letu v Carigrad v spremstvu dveh policistov.

Italija je iz države izgnala papeževega atentatorja Alija Agco in ga napotila nazaj v Turčijo. Kot so v dneh pred začetkom novega leta poročali italijanski mediji, je Agca minuli ponedeljek z rednim letom letalske družbe Alitalia v spremstvu dveh policistov iz Rima poletel proti Carigradu. Agca je zadnjo soboto v preteklem letu v baziliki sv. Petra v Vatikanu položil šopek rož na grob Janeza Pavla II.(1978-2005). Nek rimski sodnik je izgon 56-letnega Agce iz države po navedbah medijev utemeljil z dejstvom, da ta do leta 2016 v državah schengenskega območja velja za nezaželjeno osebo in da pri sebi nima veljavnega vizuma.



Ali Agca je na papeža Janeza Pavla II. streljal 13. maja 1981 na Trgu sv. Petra in ga pri tem nevarno ranil. Ozadje njegovega dejanja še danes ni povsem pojasnjeno. Mnogi opazovalci so napad na voditelja katoliške Cerkve povezovali s tedanjim vzhodnim komunističnim blokom. Papež Janez Pavel II. je svojemu atentatorju kmalu po dejanju javno odpustil in ga pred 30 leti, 27. decembra 1983, obiskal v rimskem zaporu Rebibbia.

Prejšnji teden je Agca v doslej nepojasnjenih okoliščinah pripotoval v Italijo. Ko je odhajal iz Petrove bazilike, so ga prijeli italijanski policisti. Iz Vatikana so sporočili, da je Agca v baziliko sv. Petra lahko nemoteno vstopil, saj Vatikanska država proti njemu ne vodi nobenega postopka. Po medijskih navedbah naj bi turški državljan iz Avstrije v Rim pripotoval z avtomobilom.

Italijansko sodišče je Agco po atentatu obsodilo na dosmrtno ječo, leta 2000 pa je bil pomiloščen. Po vrnitvi v Turčijo so ga prijele tamkajšnje oblasti, saj je kot član skrajnodesničarske skupine »Sivi volkovi« leta 1979 umoril nekega časnikarja, zaradi česar je bil obsojen še na desetletno zaporno kazen v domovini. Iz zapora je prišel leta 2010.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh