Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija: kovanci iz vodnjaka Trevi še naprej za potrebe Karitas

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 01. 2022 / 12:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija: kovanci iz vodnjaka Trevi še naprej za potrebe Karitas
Tudi udeleženci vrha G20 v Rimu oktobra 2021 – vključno s tedaj še nemško kanclerko Angelo Merkel – so vrgli vsak svoj kovanec v znameniti vodnjak. FOTO: Vatican Media

Italija: kovanci iz vodnjaka Trevi še naprej za potrebe Karitas

Mnogim obiskovalcem Rima je zelo pri srcu običaj, da v vodnjak Trevi prek ramen vržejo kovanec, kar naj bi zagotovilo, da se bodo nekoč vrnili v večno mesto.

Tradicija pa je tudi, spominjajo pri Vatican News, da kovance redno pobirajo iz vodnjaka in zbrani denar namenijo krajevni Karitas. Pri tem bo tudi ostalo: ob koncu lanskega leta sta mestna vlada in rimski vikariat podpisala sporazum, ki omenjeni dogovor podaljšuje še za dve leti.

Po ocenah vsako leto iz znamenitega vodnjaka naberejo med enim in poldrugim milijonom evrov.

Denar, ki se nabere v vodnjaku, naj bi po dogovoru porabili v družbene in kulturne namene. Konkretno pri tem navajajo področja, kot so pomoč ljudem v stiski, pomoč pri vključevanju v družbo in zdravstvena pomoč najbolj zapostavljenim osebam v Rimu, je v teh dneh poročal spletni portal Roma today. Po ocenah vsako leto iz znamenitega vodnjaka naberejo med enim in poldrugim milijonom evrov.

Del denarja iz vodnjaka zadnjih 20 let namenjen rimski Karitas

Sprva je denar obdržala mestna občina Rim. Da je del vsote namenjen tudi rimski Karitas, se gre zadnjih dvajset let zahvaliti odločitvi nekdanjega rimskega župana Francesca Rutellija, ki je leta 2001 prvič na ta način podprl krajevno človekoljubno ustanovo.

Nekdanja rimska županja Virginia Raggi si je prizadevala, da bi ves denar iz vodnjaka Trevi stekel v občinsko blagajno.

Podaljšanje dogovora s Karitas pa vsekakor ni samoumevno: o tem se vedno znova porajajo tudi burne razprave. Zadnja takšna je bila leta 2019, ko je v italijanski prestolnici županovala Virginia Raggi. Raggijeva si je prizadevala, da bi ves denar iz vodnjaka Trevi stekel v občinsko blagajno, vendar je bil njen predlog deležen odločnega nasprotovanja.

Vodnjak Trevi: mojstrovina umetnosti in arhitekture

Okoli 26 metrov visoki in 50 metrov široki vodnjak Trevi (Fontana di Trevi) je največji vodnjak in ena najbolj obiskanih znamenitosti v italijanski prestolnici. Po osnutku Nicole Salvija je bil v poznobaročnem slogu zgrajen med leti 1732 in 1762. Že med gradnjo je vodnjak leta 1735 blagoslovil papež Klemen XII. (1730-1740). Po približno poldrugem letu obnovitvenih del od junija 2014 do novembra 2015 je marmor znova zasijal v prvotnih svetlih barvah. V času obnove je bil vodnjak popolnoma ograjen in nedostopen za obiskovalce.

Nalaganje
Nazaj na vrh