Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija načrtuje slavje ob 800. obletnici smrti sv. Frančiška Asiškega

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 10. 2021 / 06:00
Oznake: Cerkev, Družba, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 15:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija načrtuje slavje ob 800. obletnici smrti sv. Frančiška Asiškega
Sv. Frančišek Asiški FOTO: arhiv Družine

Italija načrtuje slavje ob 800. obletnici smrti sv. Frančiška Asiškega

Italijanska vlada bo 800. obletnico smrti sv. Frančiška Asiškega (1182-1226) slovesno obeležila z različnimi prireditvami, ki naj bi bile razporejene skozi več let.

Italijansko ministrstvo za kulturo je minuli teden sprejelo zakonski osnutek, ki predvideva večletno obeleženje te pomembne obletnice, so po navedbah avstrijskega Kathpressa pred dnevi sporočili iz Rima. Sveti Frančišek Asiški je namreč eden od zavetnikov Italije, njegov god, ki ga obhajamo na današnji dan, pa v Italiji obeležujejo kot državni spominski dan.

Sveti Frančišek Asiški je eden od zavetnikov Italije.

V ta namen bodo ustanovili poseben državni odbor, »ki bo imel nalogo, da pripravi kulturni program o življenju, delu in krajih, povezanih z likom narodnega zavetnika Italije,« je pojasnil italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Parlament mora omenjeni zakonski osnutek še potrditi.

Red Frančiškovih manjših bratov v Assisiju z veseljem pozdravlja pobudo italijanske vlade. Kot so napovedali, bodo pri pripravi programa z veseljem sodelovali vsi člani frančiškanske družine, ki upajo, da bo večletno slavje ponudilo priložnosti »za ustvarjanje poti miru, bratstva in solidarnosti« - »s posebno pozornostjo do vseh, ki so se znašli v hudi stiski«.

Poklon rimskega muzeja sodobne umetnosti sv. Frančišku

Jutri pa v rimskem Muzeju za umetnost 21. stoletja (MAXXI) odpirajo izredno fotografsko razstavo, ki bo posvečena sv. Frančišku Asiškemu. Kot so sporočili iz minoritskega samostana v Assisiju, bodo ob tej priložnosti nekateri najslavnejši italijanski fotografi predstavili svoje delo, povezano z italijanskim narodnim zavetnikom.

Razstavo bosta med drugim odprla tudi minister za kulturo Franceschini in kardinal Mauro Gambetti, nekdanji glavni kustos asiškega samostana. Povod za jutrišnjo razstavo z naslovom »Francesco ieri e oggi, 100 anni di comunicazione e cultura francescana« pa je 100-letnica izhajanja revije San Francesco.

Kupi v trgovini

Frančišek Asiški
Pričevanja
9,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh