Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik porcijunkule: ne gre za svetnico, temveč za ...

Vinko Škafar
Za vas piše:
Vinko Škafar
Objava: 02. 08. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik porcijunkule: ne gre za svetnico, temveč za ...
Cerkvica sv. Marije Angelske pri Assisiju. FOTO: Wikipedija.

Praznik porcijunkule: ne gre za svetnico, temveč za ...

Porcijunkula ni svetnica, kot bi morda kdo pomislil, ampak je ime cerkvice sv. Marije Angelske pri Assisiju, ki je bila last benediktincev z gore Subasio in jo je pred propadom rešil sv. Frančišek Asiški. Slovesno je še posebej v Celju.

V župnijski cerkvi sv. Cecilije v Celju danes potekajo slovesne maše ob prazniku porcijunkule. Po večerni maši, ki jo bo ob 18. uri daroval Franci Trstenjak, bo še blagoslov za bolnike z rakom in druge z relikvijami sv. Leopolda Mandića.

Porcijunkula, sveti kraj

Beseda porcijunkula pomeni majhen košček zemlje, ki je postal najbolj blagoslovljen in svet kraj za sv. Frančiška, saj je prav v tej cerkvici ob branju Božje besede spoznal, da mora živeti po evangeliju, ta pa mora postati vodilo njegovega življenja in življenja njegovih bratov. 

To se je zgodilo v času, ko je tudi v Cerkvi cerkveno pravo večkrat preglasilo evangeljsko sporočilo, saj je šele 2. vatikanski koncil uradno poudaril, da je evangelij vodilo za vse kristjane. 

Ob cerkvici sv. Marije Angelske so si Frančiškovi bratje uredili prvo skupno bivališče, od tod so odhajali kot veseli oznanjevalci veselega oznanila po vsem svetu in sem so se vračali na skupna zborovanja, na katerih so iskali v Svetem Duhu Božjo voljo in se opogumljeni trudili, da bi po njej živeli.

Porcijunkulski odpustek

Po izročilu naj bi tedaj pravkar izvoljeni papež Honorij III. leta 1216 cerkvici sv. Marije Angelske na prošnjo sv. Frančiška podelil možnost prejeti popolni odpustek brez dolgih in dragih ter nevarnih romanj v daljne dežele (Sveto deželo, Rim ali Kompostelo), brez sodelovanja v križarski vojni in brez miloščine (denarja). 

Porcijunkulski odpustek je dokumentirano izpričan vsaj že v 2. polovici 13. stoletja, najprej v sami cerkvici sv. Marije Angelske, od konca 14. stoletja dalje so papeži pravico do prejema porcijunkulskega odpustka začeli podeljevati tudi drugim cerkvam Frančiškovih bratov, pozneje vsem župnijskim cerkvam. Tudi tu je ob tolikih drugih posebnostih asiški ubožec enkraten.

V čem je posebnost porcijunkulskega odpustka? 

Najprej v tem, da so bili z njim nagovorjeni predvsem ljudje s takratnega obrobja; ljudje, ki so se imeli za grešnike in bi se radi s skesanostjo Bogu približali, saj niso mogli izpolniti takratnih zahtevnih pogojev za prejem popolnega odpustka, ki so bili uresničljivi samo za višji razred in predvsem za moške. 

Prejem porcijunkulskega odpustka pa je bil omogočen vsem ljudem; vsi so bili izenačeni: mladi in stari, moški in ženske, bogati in revni, fevdalci in vazali, trgovci in reveži, samski in poročeni, visoko in nižje izobraženi, krhki in zdravi, močni in nebogljeni, kleriki (diakoni, duhovniki ter škofje) in laiki.

Ob porcijunkuli med drugim radi romajo h kapucinom v Celje. FOTO: Arhiv kapucinov.

Pri porcijunkulskem odpustku gre za revolucijo v luči evangeljske prilike o farizeju in cestninarju; o »pravičnem farizeju« z lažno svetostjo in skromnem ter skesanem cestninarju (Lk 18,9-14), »ki še oči ni hotel povzdigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govoril: 'Bog, bodi milostljiv meni grešniku!' Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne« (Lk 18,13-14).

Božje sočutje do vseh ljudi

Cerkev je ugotovila, da je 2. avgust, praznik sv. Marije Angelske v porcijunkuli, postal praznik molitve, sprave in odpuščanja in ga zato s hvaležnostjo ohranja. 

Dan porcijunkule je danes bolj kot dan prejemanja porciunkulskega odpustka postal dan priznanja svoje človeške krhkosti, nebogljenosti in grešnosti ter predvsem dan Božjega sočutja in usmiljenja do nas, grešnikov. 

Porcijunkula nas vodi k spreobrnjenju, k zakramentu sprave in evharistije.

Papež Frančišek, ki si je za papeškega zavetnika izbral sv. Frančiška Asiškega, tako rad govori o vesoljnem bratstvu, o Božjem sočutju do vseh ljudi, o spravi, Božjem usmiljenju in tolikokrat o ljubezni do ljudi na obrobju, ki jih je prav porcijunkulski odpustek izenačil z vsemi drugimi, tudi bogatimi in privilegiranimi ljudmi, ker je postal zastonjski dar Cerkve vsem katoliškim kristjanom.

Kljub temu, da je dandanes 2. avgusta, na praznik sv. Marije Angelske v porcijunkuli, mogoče prejeti popolni odpustek zase ali za enega rajnega v vseh župnijskih cerkvah, imajo na ta dan ponekod ustaljeno navado, da množično romajo npr. h kapucinom v Celje, Vipavski Križ itd., kjer lahko še posebej občestveno doživijo ta dan kot dan molitve, sprave in odpuščanja. 

Pogoji za prejem porcijunkulskega odpustka so: spoved, maša z obhajilom in predpisana molitev – veroizpoved, očenaš in po namenu svetega očeta. 

Praznik Marije Angelske v Assisiju in ponekod drugod začenjajo že 1. avgusta ob 12. uri in končujejo 2. avgusta ob 24. uri.


Avtor prispevka je Vinko Škafar. Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (31/2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh