Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija: ustavno sodišče proti legalizaciji evtanazije

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 02. 2022 / 09:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2022 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija: ustavno sodišče proti legalizaciji evtanazije
V Italiji sta prepovedani tako aktivna kot pasivna evtanazija. FOTO: Tatjana Splichal

Italija: ustavno sodišče proti legalizaciji evtanazije

Italijansko ustavno sodišče je včeraj zavrnilo referendumsko pobudo za legalizacijo evtanazije v Italiji, za katero so v zadnjih mesecih zbrali 900.000 podpisov.

Pobudniki referenduma so zahtevali, da se volivci izrečejo o sedanji prepovedi evtanazije, sodišče pa je zahtevo zavrnilo kot protiustavno, poroča STA. Italijanski ustavni sodniki so na približno triurni obravnavi razsodili, da evtanazija ni združljiva z zaščito človeškega življenja, ki jo zagotavlja italijanska ustava.

V Italiji je za pomoč pri samomoru zagrožena zaporna kazen od petih do dvanajstih let.

Skupine aktivistov, ki so zbirale podpise za referendumsko pobudo, so nad razsodbo razočarane in so napovedale, da bodo spremembo zakona zdaj poskušale doseči prek italijanskega parlamenta. Po mnenju vladnih, koalicijskih strank Demokratska stranka in Gibanje pet zvezd je prav tako naloga parlamenta, da vprašanje evtanazije reši s konkretnim zakonom. V Italiji je za pomoč pri samomoru zagrožena zaporna kazen od petih do dvanajstih let.

Italijansko ustavno sodišče je leta 2019 dovolilo izjemo za neozdravljivo bolne, »ki jih zdravljenje ohranja pri življenju ter duševno in telesno nevzdržno trpijo za posledicami svoje bolezni, obenem pa še lahko sprejemajo svobodne in zavestne odločitve«. V Italiji sicer evtanazija ni dopustna. Pobudniki referenduma so želeli omogočiti dejavno evtanazijo vsem bolnikom, ki potrebujejo pomoč drugih, da bi končali svoje trpljenje.

V Italiji sta prepovedani tako aktivna kot pasivna evtanazija.

V Italiji sta prepovedani tako aktivna kot pasivna evtanazija. Pasivna evtanazija je dovoljena le pri bolnikih, ki so možgansko mrtvi. Italijanski parlament je leta 2017 sprejel zakon o bolnikovi oporoki. V skladu s tem zakonom lahko Italijani v oporoki določijo, kakšno zdravljenje si želijo v primeru neozdravljivih bolezni. Prav tako se lahko sami ali njihovi določeni zakoniti zastopniki opredelijo, ali nasprotujejo umetnemu hranjenju in predihavanju.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh