Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Italiji zaskrbljena zaradi uspeha pobude o evtanaziji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 08. 2021 / 10:38
Oznake: Družba, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2021 / 10:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev v Italiji zaskrbljena zaradi uspeha pobude o evtanaziji
V nobenem primeru ne smemo dopustiti, da bi izničili človeško življenje FOTO: Vatican Media

Cerkev v Italiji zaskrbljena zaradi uspeha pobude o evtanaziji

Italijanski škofje so »izredno zaskrbljeni« zaradi pobude o legalizaciji dejavne evtanazije v državi.

»Kdor se znajde v položaju skrajnega trpljenja, temu je treba pomagati pri lajšanju bolečin ter premagovanju strahu in obupa,« je po navedbah spletnega portala kath.net v izjavi za javnost zapisala Italijanska škofovska konferenca. V nobenem primeru pa ne smemo dopustiti, da bi »izničili človeško življenje«.

Sredi minulega tedna so italijanski mediji poročali, da je skupini pobudnikov uspelo zbrati 500.000 podpisov za delni umik člena 579 italijanskega zakonika, ki dejavno evtanazijo (»usmrtitev na zahtevo«) določa kot kaznivo dejanje. Če se bo izkazalo, da so zbrani podpisi veljavni, bi to lahko privedlo do referenduma.

Odločitev za smrt bi pomenila poraz za človeka.

Po mnenju italijanskih škofov bi »odločitev za smrt« pomenila »poraz za človeka« - in zmago »individualističnega, nihilističnega koncepta«. V takšnem ni nobenega prostora za upanje ali neokrnjene medčloveške odnose. Cilj Cerkve bi moral biti, da z jasnimi besedami spodbuja k zaščiti človekovega dostojanstva.

Organizatorji kampanje za zbiranje podpisov pa svoja prizadevanja nadaljujejo z nezmanjšano mero. Ker želijo zagotoviti, da bi bila ovira pol milijona gotovo premagana, bodo do 30. septembra poskusili zbrati 750.000 podpisov.

Vatikan: poskusi novih oblik evgenike

V luči razprav o evtanaziji, ki so žgoča tema ne le v Italiji, nadškof Vincenzo Paglia, predsednik Papeške akademije za življenje, opozarja, da se »v občutljivosti večine« postopno uveljavlja »pogled na življenje v luči vitalizma«, poudarjanja življenjske moči.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza si želi narediti prve korake v smeri uzakonjenja dejavne evtanazije, nadškof Paglia pa ob tem izraža veliko zaskrbljenost, kajti današnja družba je večinsko usmerjena v »predstavo o mladem in zdravem življenju, na podlagi katere je treba izločiti vse, kar tem merilom ne ustreza«.

Kdor se ne rodi zdrav, naj se sploh ne rodi?

V pogovoru za spletni portal Vatican News je nadškof Paglia pojasnil, da bi to lahko privedlo do novih oblik evgenike: kdor se ne rodi zdrav, naj se sploh ne rodi. Iz tega se rodi nov zdravstveni koncept, po katerem morajo umreti vsi tisti, ki se rodijo in niso zdravi. To pa je, ugotavlja predsednik Papeške akademije za življenje, prava evtanazija. In to nevarno podrejanje zastruplja našo kulturo. V tem smislu je po besedah nadškof Paglie za Cerkev nujno potrebno, da spomni na to, kako je krhkost, šibkost sestavni del človeške narave in celotnega stvarstva. To pa zahteva nov odnos bratstva in povezanosti med vsemi ljudmi. Šibkost zahteva bratske medsebojne odnose in skrb za bližnjega. V bratstvu se namreč medsebojno podpiramo.

Kot je pojasnil nadškof Paglia, se v šibkosti skriva resnična moč. Zato ni naključje, da je Papeška akademija za življenje ravno v zadnjih mesecih in prav zaradi epidemije želela pozvati vse ljudi, »naj premislijo o vseh tistih osebah v naši sredi, na katere smo popolnoma pozabili«:

»Osebe, ki so za epidemijo plačale grenko ceno. Govorim o ostarelih, invalidih in otrocih. Nujno je, da si prizadevamo za najšibkejše, za odrinjene na rob, da bi ustvarili svet, ki bo resnično za vse in povsem človeški. Nikogar ne smemo pustiti zadaj.«

Premislimo o vseh tistih osebah v naši sredi, na katere smo popolnoma pozabili.

Ozadje 

V ozadju ministrovih prizadevanj in zbiranja podpisov je med drugim poziv, ki je močno odmeval v italijanski javnosti. 43-letni moški, ki je po prometni nesreči pred desetimi leti privezan na posteljo in težko bolan, je ministru napisal odprto pismo, v katerem ga prosi, da želi dostojno umreti, minister pa naj mu to z zakonom omogoči.

Nalaganje
Nazaj na vrh