Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijani v sporu zaradi rasnega razlikovanja v Dantejevi Božanski komediji

Objava: 15. 03. 2012 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijani v sporu zaradi rasnega razlikovanja v Dantejevi Božanski komediji

Organizacija za zaščito človekovih pravic ‘Gherush92’ zahteva črtanje določenih odlomkov.

V Italiji trenutno poteka spor o rasizmu in protisemitizmu v Dantejevi Božanski komediji. Kot je poročala avstrijska katoliška agencija Kathpress, je bila v javni razpravi izražena zahteva po odstranitvi nekaterih odlomkov tega znamenitega književnega dela v italijanskem jeziku iz obveznega šolskega čtiva. V številnih italijanskih medijih se pojavljajo nasprotujoča si mnenja znanstvenikov in komentatorjev. Eden izmed slednjih je v katoliškem časniku ‘Avvenire’ zapisal, da je to podobno, kot bi hoteli ‘likom v Sikstinski kapeli obleči spodnje perilo ali pa miloško Venero odeti v bikinke’.

Za odstranitev odlomkov Božanske komedije iz učnih načrtov si prizadeva organizacija za zaščito človekovih pravic ‘Gherush92’, ki pa po navedbah nekaterih medijev sploh ne obstaja. Nekateri spevi epa v verzih iz prve polovice 14. stoletja naj bi bili polni rasističnih, protisemitističnih in islamofobnih stereotipov, zatrjujejo italijanski borci za človekove pravice, ki so se menda posvetovali tudi s predstavniki Združenih narodov. Po njihovem mnenju so ti odlomki težko razumljivi in jih redko ustrezno pojasnjujejo. Če naj bi jih v šolah še vedno brali, naj bo vsaj poskrbljeno, da jih nadvse skrbno obravnavajo.

Očitki med drugim veljajo 34. spevu, v katerem pesnik Dante Alighieri (1265-1321) opisuje najglobjo točko pekla. Tam se nahajajo tudi Jezusov izdajalec Juda Iškarijot, skupaj s Kasijem in Brutom, morilcema Julija Cezarja, ki v primežu hudiča trpijo večne muke. V malce višji deveti jarek pekla je Dante poslal utemeljitelja islama Mohameda in njegovega zeta Alija; njima hudič nenehno povzroča globoke rane.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh