Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanska Cerkev objavila številke o spolnih zlorabah

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 24. 05. 2012 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanska Cerkev objavila številke o spolnih zlorabah

Italijanska škofovska konferenca je predstavila svoje smernice pri ukrepih v primeru spolnih zlorab.

Italijanska škofovska konferenca je v časovnem obdobju med leti 2000 in 2011 zabeležila skupno 135 primerov spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani duhovnikov katoliške Cerkve. Številko je minuli torek v Rimu objavil glavni tajnik konference, škof Mariano Crociata, med predstavitvijo škofovskih smernic pri ukrepih v primeru spolnih zlorab. V sedeminsedemdesetih primerih je po njegovih navedbah prišlo tudi do postopka pred državnim sodiščem. Pri tem je bilo obsojenih dvaindvajset duhovnikov na prvi in sedemnajst na drugi stopnji.

Pet postopkov se je po navedbah škofa Crociate zaključilo z oprostilno sodbo. V enaindvajsetih primerih so tožniki prostovoljno privolili v poravnavo; ta možnost po italijanskem pravu obstaja pri manj težkih prestopkih. Dvanajst postopkov je bilo ustavljenih. Prvič se je zgodilo, da je Italijanska škofovska konferenca objavila tako natančna števila glede spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi.

Pred tem je škofovska konferenca istega dne predstavila nove smernice pri ukrepih v primeru spolnih zlorab. Ob tem so škofje poudarili nujnost sodelovanja z državnimi oblastmi 'v okviru pristojnosti obeh strani', niso pa izrazili zahteve po dolžnosti interne prijave za spolno zlorabo. Škof ni državni uradnik in ni zakonsko obvezan, da podatke posreduje državnemu pravosodstvu, je zapisano v utemeljitvi štiriindvajsetstranskega dokumenta.

Ta še predvideva, da duhovnika, ki je spolno zlorabil mladoletno osebo, nemudoma in za stalno umaknejo z delovnega mesta duhovne oskrbe ter mu prepovejo kakršno koli delo z mladoletnimi osebami.

Smernice so bile objavljene le nekaj dni pred iztekom enoletnega roka, ki ga je vatikanska Kongregacija za nauk vere maja 2011 določila za prenovo škofovskim konferencam po vsem svetu. Italijanski škofje so te dni zbrani v Rimu na rednem letnem zasedanju.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh