Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanskega kardinala počastili kot 'pravičnega med narodi'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 11. 2012 / 18:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanskega kardinala počastili kot 'pravičnega med narodi'

Judovski muzej Jad Vashem je počastil leta 1961 umrlega firenškega nadškofa Elio Dalla Costa, ker je v letih 1943/44 reševal jude iz krempljev nemških okupatorjev.

Nekdanji firenški nadškof in kardinal Elia Dalla Costa (1872-1961) je bil razglašen za 'pravičnega med narodi', ker je v letih 1943/44 rešil na stotine judov. Dalla Costa je po nemški nacistični zasedbi Italije skupaj s predstavniki judovske skupnosti številne italijanske jude ter judovske begunce iz Francije in tedanje Jugoslavije obvaroval pred deportacijo, kot so minuli teden v v jeruzalemskem muzeju holokavsta Jad Vashem pojasnili ob podelitvi častnega naziva.

Med drugim je kardinal svojega osebnega tajnika in škofijske duhovnike mobiliziral, da so judom priskrbeli zatočišče v samostanih. Tako je po besedah predstavnikov muzeja 'odigral osrednjo vlogo pri organizaciji in operaciji razširjene reševalne mreže'. Občasno je Dalla Costa judovskim beguncem streho nad glavo ponudil tudi v svoji nadškofijski palači. Potem ko so decembra 1943 zaradi izdaje večino judovskih upornikov iz podzemlja aretirali, je odgovornost za reševalne akcije dejansko prešla v roke cerkvenih predstavnikov. Številni izmed njih so svoja prizadevanja plačali z zaporom in hudim mučenjem.

Dalla Costa, rojen v Benečiji, je bil leta 1931 imenovan za firenškega nadškofa, 1933 pa je bil povišan v kardinala. Ob obisku Adolfa Hitlerja v Firencah leta 1938 je demonstrativno zaprl okna nadškofijske palače in se ni udeležil slavij v čast nemškemu firerju.

Dalla Costa je nekaj časa veljal tudi za kandidata na papeškem prestolu. Dvajset let po njegovi smrti so leta 1981 pričeli s postopkom za njegovo beatifikacijo, ki ga še vedno vodijo v Rimu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh