Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski kardinal na forumu G20: skrb za sredozemski prostor

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 09. 2021 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba, Dogodek, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italijanski kardinal na forumu G20: skrb za sredozemski prostor
Predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti FOTO: Vatican Media

Italijanski kardinal na forumu G20: skrb za sredozemski prostor

Kardinal Gualtiero Bassetti je na medverskem forumu G20 opozoril pred naraščanjem verskih in kulturnih napetosti v sredozemskem prostoru.

Človeštvo se je znašlo na točki, ko se ne sme več odtujevati med seboj, je po navedbah avstrijskega Kathpressa kardinal včeraj izjavil v Bologni. »Z izzivi, pred katerimi stojimo, se moramo soočiti skupaj, ne pa, da se z njimi sooča ena stran na račun druge,« je opozoril predsednik Italijanske škofovske konference na okrogli mizi z naslovom »Sredozemlje: meja miru« na medverskem forumu, ki se ga je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Z izzivi, pred katerimi stojimo, se moramo soočiti skupaj, ne pa, da se z njimi sooča ena stran na račun druge.

»Sredozemsko obzorje« ni pomembno zgolj v družbeno-političnem smislu, temveč je temeljnega pomena tudi za Cerkev. Na to temo je bilo recimo veliko izjav in obiskov papeža Frančiška na otoka Lampeduso in Lesbos, je pojasnil kardinal Bassetti. Sredozemlje je kraj dogajanja, izvir energije in obenem migrantska pot. Na srečo pa je sredozemski prostor ostal tudi »neverjeten verski, kulturni in znanstveni delovni prostor«, zahvaljujoč raznolikim izmenjavam med kulturami.

Na tem območju se zelo jasno kaže »vsesplošna gospodarska globalizacija« in s tem prostor »boleče brezbrižnosti« v odnosu do ubogih in migrantov. Tukaj, tako kardinal Bassetti, potrebujemo hitro soremembo smeri: »S pogumom, ljubeznijo do bližnjega in odgovornostjo.«

Izvedenci iz 70 držav

»G20 Interfaith Forum« v Bologni je organiziralo italijansko predsedstvo G20. Na srečanju se je zbralo okoli 370 verskih voditeljev in vladnih predstavnikov, diplomatov in izvedencev iz 70 držav. Pod geslom »Čas za ozdravljenje« se je včeraj zaključilo 32 delovnih zasedanj, na katerih so udeleženci med drugim razpravljali o posledicah epidemije, o ranah, ki jih povzročajo oboroženi spori, verskih preganjanjih in podnebnih spremembah v luči na bližajočo se podnebno konferenco ZN (COP26) novembra v Glasgowu.

V vseh kulturah bi se morali boriti proti »verski nepismenosti«.

Forum se je začel minulo soboto zvečer s spominsko slovesnostjo za več kot 8.000 oseb, ki so od leta 1980 izgubili življenje v napadih na verske romarske kraje. To je omenil tudi papež Frančišek, ki je v video sporočilu udeležencem spregovoril o »škodljivih podnebnih spremembah« v religijah po vsem svetu. Da bi se soočili z verskim skrajništvom in nasiljem, bi se morali v vseh kulturah boriti proti »verski nepismenosti«.

Metropolit: graditi mostove

Cilj medverskega foruma G20, je na uradnem odprtju v nedeljo pojasnil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, je tudi izmenjava idej in upov. Udeleženci so želeli izpostaviti, da so »srečevanja in medsebojno razumevanje temeljni dejavniki za izboljšanje življenja ljudi«. V tem pogledu bi lahko Evropa »vsemu svetu pripomogla k mirnejšemu sožitju«.

Srečevanja in medsebojno razumevanje so temeljni dejavniki za izboljšanje življenja ljudi.

V imenu pravoslavnih Cerkva je na forumu med drugim spregovoril kalcedonski metropolit Emanuel. Medverski dialog bi lahko odpravil predsodke ter prispeval k medsebojnemu razumevanju in mirnemu reševanju sporov, je pojasnil metropolit. Dialog pa pri tem ne pomeni, da bi morali zanikati lastno vero, temveč »spremeniti svoj odnos do drugih veroizpovedi«, je poudaril Emanuel. Religije bi se morale odločno upirati skušnjavam osamitve. Skrajništvo in radikalizacija poskušata podžigati spore, dialog pa je v teh razmerah »edina pot za gradnjo mostov ter prizadevanje za mir in medsebojno spoštovanje,« je opozoril pravoslavni metropolit.

Nalaganje
Nazaj na vrh