Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik republike prejel najvišje odlikovanje bolonjske univerze

Za vas piše:
T. M.
Objava: 13. 09. 2021 / 15:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik republike prejel najvišje odlikovanje bolonjske univerze
FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Predsednik republike prejel najvišje odlikovanje bolonjske univerze

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 13. septembra, na posebni slovesnosti na Univerzi v Bologni prejel »Sigillum Magnum«, najvišje odlikovanje bolonjske univerze, ki ga prejmejo najvplivnejši posamezniki.

»V slavnostnem govoru se je predsednik republike akademskemu zboru zahvalil za veliko čast, da odlikovanje sprejema iz rok rektorja univerze, ki je najstarejša neprekinjeno delujoča univerza na svetu. Predsednik Pahor je dejal, da odlikovanje razume kot priznanje njegovih naporov za dialog, spravo in lepšo prihodnost – tako njegove domovine Slovenije in njegove domovine Evrope, ki so jo pred sedemdesetimi leti evropski voditelji postavili na načelih dialoga, sprave in medsebojnega spoštovanja,« so v sporočilu za javnost zapisali v uradu predsednika Republike Slovenije. 

Predsednik Pahor je dodal, da so zgodovinske izkušnje praviloma najtežje in najbolj kompleksne v odnosih med sosednjimi državami, zato je še posebej pomembno, kako pristopamo k urejanju teh odnosov. 

FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Spomnil se je na enega bolj prelomnih dogodkov svoje politične kariere, ko sta julija 2020 z italijanskim predsednikom Mattarello z roko v roki na Bazovici pri Trstu stala pred dvema spominskima obeležjema, pomembnima za Slovence in Italijane. Skupaj sta nato prisostvovala tudi podpisu memoranduma, s katerim je bil slovenski manjšini v Trstu vrnjen Narodni dom – 100 let po tem, ko so ga požgali italijanski fašisti.

Univerza v Bologni je najstarejša univerza na svetu, ki neprekinjeno deluje od ustanovitve leta 1088.

»Da bi Evropa postala celovita in enotna« 

Predsednik Pahor je posebej poudaril temeljna načela evropskega povezovanja, ki so izjemno aktualna tudi v današnjem času: svoboda, enakost, solidarnost, demokracija, pravičnost in lojalnost med članicami in znotraj njih. Izrazil je željo, da bi Evropska unija čim prej zaokrožila proces širitve in bi Evropa zares postala celovita in enotna.

»Pred Evropsko unijo so problemi, a so tudi priložnosti. Odgovornost politike je, da problemov ne zanemari, a da ob tem vidi priložnosti,« je sklenil svoj govor predsednik Pahor.

FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Udeležence slovesnosti je uvodoma nagovoril prof. Francesco Ubertini, rektor univerze, utemeljitev odlikovanja pa je predstavil prof. Stefano Bianchini, posebni pooblaščenec univerze. V utemeljitvi, ki jo je pričel z besedami v slovenskem jeziku, je poudaril prizadevanja predsednika Pahorja za dialog med narodi in državami ter njegovo privrženost temeljnim evropskim vrednotam, ki povezujejo.

Najvišje odlikovanje univerze v Bologni so doslej med drugimi prejeli predsednik Italije Sergio Mattarella, nekdanja predsednika Evropske komisije Romano Prodi in Jean-Claude Juncker, nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, Umberto Eco, italijanski filozof in pisatelj, papež Janez Pavel II. in papež Frančišek ter nekdanji predsednik Izraela in Nobelov nagrajenec Shimon Peres.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh