Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski pravosodni organi prijeli nekdanjega vodjo vatikanske banke

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 11. 06. 2012 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanski pravosodni organi prijeli nekdanjega vodjo vatikanske banke

Vatikan zaskrbljen, po njihovem mnenju bi moralo italijansko pravosodje spoštovati suverene pravice Svetega sedeža.

Nekdanjega vodjo vatikanske banke IOR, Ettoreja Gottija Tedeschija, so prijeli italijanski pravosodni organi zaradi suma nespoštovanja zakonov proti pranju denarja. Kot so poročali italijanski mediji, naj bi bili razlog za aretacijo sredi minulega tedna novi dokumenti, najdeni med preiskavo Gotti Tedeschijevih stanovanjskh in službenih prostorov v Piacenzi in Milanu.

Državno tožilstvo v Rimu proti Gotti Tedeschiju in vatikanski banki IOR poizveduje že od septembra 2010, ko so na računu IOR pri neki italijanski banki začasno ‘zamrznili’ triindvajset milijonov evrov nejasnega izvora. Nekdanjega vodjo vatikanske banke sumijo povezave z nekaterimi vpletenimi v mednarodne korupcijske škandale.

Vatikan je ob aretaciji Gotti Tedeschija izrazil ‘presenečenje in zaskrbljenost’, saj je doslej vladalo ‘globoko zaupanje’, da italijansko pravosodje spoštuje in upošteva suverene pravice Svetega sedeža, kot je minuli petek v izjavi za javnost pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Vatikan sodelavcem vatikanske banke IOR zagotavlja svoje ‘polno zaupanje’ in potrjuje, da se svojemu delu posvečajo z vso ‘profesionalnostjo’; morebitna kršenja njihovih pravic in pravic njihovih organov bodo pri Svetem sedežu skrbno preverili.

P. Lombardi je še pojasnil, da izrečena nezaupnica vodji vatikanske banke s strani Svetega sedeža ni povezana z njegovim nasprotovanjem večji transparentnosti poslovanja banke IOR. Odločitvi so botrovali ‘objektivni razlogi’, povezani z vodenjem omenjene ustanove.

Konec minulega tedna pa je italijanki časnik ‘Il Fatto Quotidiano’ objavil tri zaupne dokumente, povezane z Gotti Tedeschijem. Gre za pisma članov nadzornega sveta vatikanske banke vatikanskemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju in psihološko oceno Gotti Tedeschija. Člana nadzornega sveta Carl Anderson in Ronaldo Hermann Schmitz sta maja letos kardinalu Bertoneju pisno izrazila svoj dvom v sposobnosti Gotti Tedeschija za vodenje bančne ustanove, ocena italijanskega psihologa, ki po navedbah omenjenega časnika redno skrbi za sodelavce vatikanske banke, pa nekdanjega vodjo banke opisuje kot narcisa in egocentrika.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh