Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski predsednik Mattarella se je poslovil od papeža

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 12. 2021 / 19:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2021 / 19:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italijanski predsednik Mattarella se je poslovil od papeža
Sveti oče in italijanski predsednik sta se pogovorjala okoli 45 minut. FOTO: Vatican Media

Italijanski predsednik Mattarella se je poslovil od papeža

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel italijanskega predsednika, 80-letnega Sergia Mattarello, ki se februarja prihodnje leto poslavlja s predsedniškega položaja.


Mattarella se je zatem srečal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, poroča Radio Vatikan.

Papež je Mattarelli podaril prvi izvod poslanice ob svetovnem dnevu miru 2022, ki bo sicer objavljena v prihodnjih dneh.

Po navedbah iz Vatikana sta se sveti oče in italijanski predsednik pogovorjala okoli 45 minut. Papež je Mattarelli podaril prvi izvod poslanice ob svetovnem dnevu miru 2022, ki bo sicer objavljena v prihodnjih dneh, in umetniško upodobitev bazilike sv. Petra. Mattarella je papežu med drugim izročil veduto Rima, sliko pogleda na italijansko prestolnico s predsedniške palače na Kvirinalu.

FOTO: Vatican Media

Med pogovori na državnem tajništvu so sogovorniki izrazili zadovoljstvo nad dobrimi odnosi med Svetim sedežem in Italijo, dotaknili pa so se tudi nekaterih vprašanj, povezanih z italijanskimi družbenimi razmerami, s posebnim poudarkom na problemih epidemije in trenutne kampanje cepljenja, družini, demografskem pojavu in izobraževanju mladih.

V nadaljevanju pogovorov so razpravljali o vprašanjih mednarodnega značaja, predvsem o afriški celini, migracijah in prihodnosti ter vrednotah demokracije v Evropi.

Sedemletni mandat Sergia Mattarelle se zaključuje v začetku prihodnjega februarja.

Sergio Mattarella je od leta 2015 na položaju 12. predsednika italijanske republike. Njegov sedemletni mandat se zaključuje v začetku prihodnjega februarja. Predvidoma januarja naj bi v Italiji volili njegovega naslednika. Seznam kandidatov je dolg, med favoriti pa je tudi nekdanji predsednik italijanske vlade, 85-letni Silvio Berlusconi.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh