Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje predsednikov Slovenije in Italije

Za vas piše:
T. M.
Objava: 21. 10. 2021 / 18:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2021 / 18:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje predsednikov Slovenije in Italije
Borut Pahor in Sergio Mattarella. FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Srečanje predsednikov Slovenije in Italije

S slovesnostjo na Trgu Evrope se je danes, 21. oktobra, v Novi Gorici zaključilo srečanje predsednikov Slovenije in Italije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle.

Srečanje se je začelo v središču Nove Gorice, kjer je Borut Pahor italijanskega predsednika sprejel z vojaškimi častmi. Temu je sledil skupni pogovor predsednikov, nato pa sta se srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske skupnosti v Sloveniji.

V nadaljevanju srečanja sta si predsednika ogledala brv čez Sočo v Solkanu, ki je skupni projekt obeh mest, zgrajena s sredstvi iz evropskih skladov, ter obiskala razstavo ob 140-letnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v italijanski Gorici. 

Osrednja slovesnost je bila na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Predsednika sta na njej sodelovala kot slavnostna govornika. Predsednik Borut Pahor je ob tej priložnosti italijanskemu predsedniku vročil najvišje slovensko državno odlikovanje, red za izredne zasluge.

»V slavnostnem nagovoru na prireditvi je slovenski predsednik poudaril, da sta se lani na Bazovici in v Trstu z roko v roki obrnila v bolečo preteklost, danes pa se ozirata v slavno prihodnost. Mattarella pa je dejal, da je meja nekoč delila, sedaj pa združuje dva naroda in dve kulturi,« poroča STA. 

Predsednika s srečanjem pozdravljata Evropsko prestolnico kulture 2025 (skupaj Nova Gorica z Gorico) kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja. Prevzela sta tudi častno pokroviteljstvo nad projektom.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh