Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odnosi med državama so odlični

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 10. 2021 / 16:04
Oznake: Politika, Predsednik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 16:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odnosi med državama so odlični
48-letna pravnica Zuzana Čaputova je bila marca 2019 izvoljena za slovaško predsednico. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Odnosi med državama so odlični

Na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja se danes na uradnem obisku pri nas mudi predsednica Slovaške Zuzana Čaputova. Tako Čaputova kot Pahor sta izrazila prepričanje, da so odnosi med državam odlični.

Poudarila sta tudi pomen sodelovanja v okviru dvostranskih odnosov in Evropske unije pri različnih vprašanjih. Dotaknila sta se tudi nedavnega vrha EU-Zahodni Balkan ter podnebne konference, ki bo v Glasgowu.

Odnosi so prijateljski

Predsednik Pahor je po srečanju dejal: »Obisk slovaške predsednice jemljem kot izraz odličnih dvostranskih odnosov. Ti odnosi so zares prijateljski, brez odprtih vprašanj. Zato so tudi gospodarski, kulturni in čisto človeški odnosi zgledni. To je osnova za to, da po tej poti nadaljujemo naprej in se trudimo, da bi si bili obe državi, oba naroda še bližje.« Slovaška predsednica je k temu dodala, da so odnosi med državama prijateljski in brez ovir iz preteklosti.

Konkretne zaveze v Glasgowu

Sogovornika si želita, da bi na podnebni konferenci, ki se začne 31. oktobra v Glasgowu sprejeli konkretne zaveze. Pahor je ob tem povedal: »Glasgow je velika priložnost, hkrati pa se vsi bojimo, da morda ne bo izpolnil pričakovanj, zlasti tistih, ki postavljajo letvico zelo visoko. Upajmo, da smo se vsi iz pariškega vrha, pa še prej iz poraza v Koebenhavnu leta 2009 veliko naučili. Zdaj so na potezi vlade, ni lahko. Eno stvar pa mislim, da smo se naučili, da je treba o tem stalno razpravljati.« pa je povedal Pahor.

Slovaška pomembna trgovinska partnerica 

Slovaška gostja se je srečala tudi s slovenskim predsednikom vlade Janezom Janšo. Slovaška je po vladnih podatkih ena pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Slovenije. Blagovna menjava med državama je leta 2020 znašala 1,07 milijarde evrov. »Potencialne možnosti za poglobitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja so predvsem na področjih avtomobilske industrije, IKT, logistike, turizma, inovacij, pametnih tehnologij, razvoja umetne inteligence ter zelenega in krožnega gospodarstva,« so ob današnjem obisku zapisali na spletnem omrežju Twitter.

Srečanje s predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem

Slovaška predsednica bo danes med drugim obiskala še Triglavski narodni park ter Poslovno šolo Bled.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh