Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednika Slovenije in Koreje izmenjala odlikovanji

Za vas piše:
T. M.
Objava: 21. 09. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2021 / 16:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednika Slovenije in Koreje izmenjala odlikovanji
Predsednik Borut Pahor in predsednik Republike Koreje Moon. FOTO: Yonhap/STA.

Predsednika Slovenije in Koreje izmenjala odlikovanji

Predsednik Pahor je odlikoval predsednika Republike Koreje Moona in hkrati sam prejel najvišje odlikovanje Republike Koreje.

Ob robu zasedanja 76. Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v ponedeljek, 20. septembra, sestal s predsednikom Republike Koreje Moon Jae-inom.

»Predsednik Pahor je predsednika Republike Koreje odlikoval z redom za izredne zasluge, najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije, in sicer za neomajno privrženost procesom sprave in mirnega sožitja na Korejskem polotoku in za krepitev prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Republiko Korejo,« so sporočili iz Urada predsednika Republike Slovenije. 

Predsednik Moon je slovenskemu predsedniku podelil odlikovanje Velikega reda Mugunhwa za njegov prispevek k dialogu in razumevanju med narodi in državami.

Predsednika sta se ob tej priložnosti pogovarjala o bilateralnem sodelovanju in izmenjala stališča tudi o ključnih mednarodnih političnih razmerah. Predsednik Moon je predstavil stanje odnosov med obema Korejama ter svoj pogled na trenutni politični položaj, Borut Pahor pa je predsednika Moona povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Hkrati je Moon pozdravil slovenska prizadevanja za odprtje veleposlaništva v Seulu že letos, torej pred praznovanjem 30. obletnice diplomatskih odnosov med državama, ki bo prihodnje leto. Moon upa, da bo novo veleposlaništvo opravilo pomembno vlogo pri promociji medsebojnega razumevanja med državama in ljudmi ter hkrati krepilo trgovino v obeh smereh.

Predsednik Borut Pahor se je na uradnem obisku v Republiki Koreji mudil februarja 2018. To je bil prvi uradni obisk slovenskega predsednika in je potekal v času, ko sta Slovenija in Republika Koreja obeležili 25-letnico diplomatskih odnosov.

Pahor se je strinjal s sogovornikom in predlagal skupna prizadevanja za razširjeno sodelovanje na področjih transporta, logistike, trgovine in investicij. Po njegovem je Južna Koreja pomemben partner Slovenije, državi pa se lahko druga od druge veliko naučita. Moon je Sloveniji čestital ob predsedovanju Svetu EU in zaprosil za tesnejše sodelovanje za razvoj strateškega partnerstva med EU in Južno Korejo.

Nalaganje
Nazaj na vrh