Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor v Milanu o sodelovanju z Lombardijo

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 09. 2021 / 10:18
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 10:26
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Predsednik Pahor v Milanu o sodelovanju z Lombardijo

Predsednik Pahor v Milanu o sodelovanju z Lombardijo
Predsednik republike Slovenije Borut Pahor FOTO: Tatjana Splichal
Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru delovnega obiska v Milanu včeraj srečal s predsednikom dežele Lombardija Attiliom Fontano. Z gostiteljem sta se pogovarjala o sodelovanju, predvsem gospodarskem, ter priložnostih za razvoj in krepitev medsebojnih odnosov.

Na srečanju, na katerem je sodelovala tudi podpredsednica dežele Letizia Moratti, je predsednik Pahor izrazil željo po vsestranski poglobitvi odnosov med Slovenijo in deželo Lombardijo, poroča STA. Predsednika dežele Fontano je zato povabil, naj Slovenijo obišče skupaj z gospodarsko delegacijo, Fontana pa je vabilo sprejel.

Predsednik Pahor je ocenil, da odnosi med državama še nikoli niso bili tako dobri, Italija je namreč ena izmed najpomembnejših zunanjepolitičnih partneric Slovenije. Še posebej pa je pomembno krepiti medsebojne gospodarske odnose z deželo Lombardijo, s katero ima Slovenija največji delež menjave, je povedal.

Borut Pahor je predsednika dežele Lombardije Attilia Fontano povabil, naj obišče Slovenijo skupaj z deželno gospodarsko delegacijo.

Politika sta govorila tudi o izkušnjah s soočanjem z epidemijo koronavirusne bolezni. Slovenski predsednik je izrazil upanje, da bodo evropska sredstva iz načrta za okrevanje in odpornost prinesla razvoj in preskok v smislu trajnostnega razvoja in ne le obnove zamujenega.

Predsednik Pahor je prepričan, da lahko dežela Lombardija z optimizmom zre v prihodnost, k čemur bodo prispevale tudi priprave na zimske olimpijske igre, ki jih bo Italija gostila leta 2026. Ob tem je spomnil, da Slovenija leta 2023 prireja svetovno nordijsko prvenstvo, obe državi pa bosta leta 2025 okrepili odlične odnose tudi na področju kulture, saj bosta slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica takrat nosili naziv Evropska prestolnica kulture.

Slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica bosta leta 2025 nosili naziv Evropska prestolnica kulture.

»Mi smo pripravljeni na izboljšanje odnosov med Slovenijo in deželo Lombardijo. Vesel bom, če boste tudi vi odprtega srca za sodelovanje,« je Pahor zaključil pogovor z italijanskim gostiteljem.

Predsednik Pahor se je pred pogovorom srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Milanu. V pogovoru so sodelovali predstavniki Društva Slovenci v Milanu, društva Slovenski poslovni klub, generalni konzul v Milanu in predstavnik Slovenske turistične organizacije v Italiji.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh