Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski senat naj bi še nerojenim otrokom zakonsko priznal pravice

Objava: 09. 12. 2009 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanski senat naj bi še nerojenim otrokom zakonsko priznal pravice

S tem naj bi med drugim preprečili razumevanje splava kot ene od oblik kontracepcije

Italijanski senat naj bi na predlog senatorja Carla Casinija, predsednika Gibanja za življenje, še nerojenim otrokom zakonsko priznal pravice, s čimer želi preprečiti napačno razumevanje zakona o splavu. Kot je minuli teden na novinarski konferenci pojasnil italijanski senator in predsednik Gibanja za življenje Carlo Casini, zakonski osnutek o priznavanju pravic še nerojenim otrokom pomeni korak naprej v pravni kulturni, priznanje pravic še nerojenim otrokom pa po njegovem prepričanju pomeni trdnejšo in trajnejšo podporo pravic vseh ljudi.

Italijanska vlada želi tako na pravni ravni med drugim preprečiti razumevanje splava kot ene od oblik kontracepcije, so poročali pri vatikanskem radiu. Casini, sicer tudi evropski poslanec, je še pojasnil, da imata podoben zakon tudi Poljska in Španija. Sicer je bilo, kot je dejal, leta 2007 na Poljskem izvršenih 313 dovoljenih splavov, v Španiji pa je njihovo število naraslo na 120.000. Poslanka Laura Bianconi, ki je podprla Casinijev predlog o priznanju pravic nerojenih otrok, je medtem dejala, da omenjeni zakonski osnutek skuša celotno razpravo o splavu in človekovem dostojanstvu od spočetja do naravne smrti vrniti v leto 1959, ko je bila sprejeta Deklaracija o otrokovih pravicah. Zaščita otroštva, ki se začne že pred rojstvom otroka, mora podpreti resnico, da se človeško življenje začne s spočetjem, je še dejala Bianconijeva. Senator Casini pa je dodal, da sprejetje zakonskega osnutka o priznanju pravic nerojenih otrok pomeni ne le zgodovinski, pač pa tudi simbolični korak, saj sovpada s 50. obletnico sprejetja Deklaracije o otrokovih pravicah.

Italija je splav legalizirala pred 30 leti, natančneje leta 1978. Splav na zahtevo je dovoljen do 90. dneva nosečnosti, ob nekaterih drugih pokazateljih, na primer v primeru razvojnih nepravilnosti ali psihičnih težav nosečnice, pa do 22. tedna nosečnosti. Statistika opravljenih splavov v Italiji sicer od uveljavitve zakona kaže postopno padanje njihovega števila. Leta 1979 je tako bilo na Apeninskem polotoku opravljenih 200.000 splavov, leta 2007 pa približno 116.000. Podatki sicer kažejo na padanje števila splavov, vendar, kot opozarjajo strokovnjaki, statistika ne vključuje kemičnih splavov, pač pa zgolj kirurške.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh