Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijo ponovno zaznamoval potres

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 10. 2012 / 06:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijo ponovno zaznamoval potres

V Kalabriji so poškodovane številne bolnišnice in cerkve, pri Karitas pa svarijo pred morebitnimi popotresnimi sunki.

Minuli konec tedna je južnoitalijansko provinco Cosenza prizadel potres z močjo 5,3 po Rihterjevi lestvici. Po navedbah italijanskih medijev sta posebej močno poškodovani skupnosti Mormanno in Laino Borgo v Kalabriji. V Marmannu je nek moški umrl zaradi srčnega zastoja, ki ga je povzročil strah. Predvsem v starem delu mesta je po navedbah policije poškodovanih precej hiš. Večina ljudi je potresno noč preživela na prostem, ranjenih pa po dosedanjih podatkih ni bilo.

Kot je v telefonskem pogovoru za avstrijsko katoliško Kathpress pojasnil eden izmed sodelavcev, je kalabrijska Karitas uredila zasilno taborišče, zemlja pa se še vedno trese. Pri človekoljubni organizaciji predvidevajo, da lahko pride do močnih popotresnih sunkov. Ustrezni organi, trenutno ocenjujejo nastalo škodo.

Kot je poudaril predstavnik Karitas, je na omenjenem področju poškodovanih tudi precej cerkva in dve bolnišnici. Stolna cerkev svete Marije del Colle v Mormannu je iz varnostnih razlogov zaenkrat zaprta. Škodo je potrebno natančneje oceniti in preveriti statično stabilnost. V skupnosti, ki šteje okoli tri tisoč petsto prebivalcev, so evakuirali tudi bolnišnico. Paciente so prenesli v šotore ali pa v druge bolnišnice v neposredni okolici.

V kraju Altomonte je poleg številnih hiš in bolnišnice poškodovan tudi cerkveni zvonik cerkve svete Marije Tolažnice. Tamkajšnji župan je odredil tudi začasno zaprtje šole.

Epicenter potresa po navedbah Narodnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo leži na meji med pokrajinama Kalabrijo in Basilikato okoli šest kilometrov jugovzhodno od Mormanna v globini okoli 3,8 km. Do prvih potresnih sunkov je prišlo v zgodnjih jutranjih urah v noči na petek.

Maja letos je več potresov že prizadelo severnoitalijansko pokrajino Emilio-Romagno. Tedaj je življenje izgubilo štiriindvajset ljudi, več sto je bilo ranjenih, okoli osem tisoč jih je moralo zapustiti svoje domove. V hudem potresu aprila 2009 v mestu L’Aquila v italijanskih Abruzzih pa je umrlo več kot tristo ljudi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh