Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ivan Štuhec: Množični bojkot plačevanja RTV prispevka je zadnji možni poseg državljanov

Ivan Štuhec
Za vas piše:
Ivan Štuhec
Objava: 31. 08. 2023 / 20:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2023 / 06:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ivan Štuhec: Množični bojkot plačevanja RTV prispevka je zadnji možni poseg državljanov
Dr. Ivan Štuhec je profesor moralne teologije. FOTO: Primož Lavre/arhiv Družine

Ivan Štuhec: Množični bojkot plačevanja RTV prispevka je zadnji možni poseg državljanov

Dr. Ivan Štuhec je bil do nedavnega član Programskega sveta RTV, zato dobro pozna delovanje naše javne radiotelevizije. Prosili smo ga za komentar poziva, ki ga je Pavel Rupar naslovil na vse državljane, zlasti pa upokojence: k neplačevanju »nam vsem popolnoma nekoristne RTV« ali odpovedi naročnine.

Status nacionalne RTV ni jasen. To vidimo ob političnih spremembah. Njena neodvisnost od vsakokratne politike ni zagotovljena ne zakonsko ne kadrovsko. Tako kot ni političnega soglasja na ravni zunanje in obrambne politike, da ne govorimo o odnosu do totalitarnih sistemov, ni soglasja o tem, kako zagotoviti RTV-ju neodvisnost od vsakokratne politične večine. Dosedanja zakonodaja je to do neke mere zagotavljala, a ne dovolj. Nova je velik zdrs nazaj. Je rezultat politične moči, ki jo koalicija lahko uveljavlja povsod. 

Ko sem sam prišel v Programski svet v zadnjem mandatu, so imeli večino svetniki, ki jih je predlagala levo-liberalna opcija. Po dveh letih se jo to obrnilo v prid desne sredine. Ko se je to zgodilo, je bil takoj ogenj v strehi in vsi smo postali “janševiki”, kar pove vse o nivoju teh, ki so pričeli v samem RTV s protesti in stavkami. Vsi poskusi, da se program uravnoteži, so bili označeni z prevzemanjem RTV s strani Janeza Janše. 

Kdor pozna slovensko medijsko krajino, ve, da je to čista neumnost. Večinski levo-liberalno naravnani novinarski srenji ni mogoče postaviti nasproti “janševih novinarjev”, ker jih preprosto ni dovolj. In to novinarji na RTV točno vedo! Ključni problem so sami, ker se ne obnašajo profesionalno. Vse do danes so ohranili svojo nekdanjo partijsko in aktivistčno vlogo. Poglejmo samo njihovo vlogo pri izvolitvi predsednika države in pri nastanku instant strank. Z njihovo direktno in prefinjeno strategijo so vedno zmagovali Kučanovi kandidati, razen Pahor za drugi mandat. 

Takšnih primerov je nešteto. Osebno nimam nič proti, če imajo magazini svoje oddaje, samo to pomeni vsi, ki imajo politično tezo, in ne samo Mladina s Štefančičem. 

Edini nacionalni medij, ki ga vsi plačujemo, mora biti za vse, še zlasti in v prvi vrsti informativni program. Kdor tega ne razume, ne razume demokracije in njenih pravil. Brez demokratičnih medijev, ki bi jim nacionalni medij moral biti vzor, ni demokratične družbe in politike  To je velik slovenski problem! Žal tega ne razume jedrna Evropa. Njihovo vmešavanje v naš medijski prostor je velika sramota. 

Masovni bojkot plačevanja RTV naročnine je zadnji možni poseg državljanov, da se strezni politiko in novinarsko srenjo. Na podlagi povedanega in svoje izkušnje v zadnji sestavi Programskega sveta podpiram pobudo za državljansko nepokorščino. Ta je veliko bolj upravičena kot kolesarsko uveljavljanje levičarske ideologije v času kovida.

Kupi v trgovini

Novo
Vladavina
Filozofija in esejistika
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh