Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ivica Švab prejemnica Černetove nagrade

Objava: 06. 12. 2021 / 15:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2021 / 15:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ivica Švab prejemnica Černetove nagrade
Komisijo je pritegnila zlasti nagrajenkina socialna občutljivost in pozornost do mladih, bolnikov, onemoglih in kakor koli odrinjenih. FOTO: Tomaž Simčič

Ivica Švab prejemnica Černetove nagrade

Prejemnica Černetove nagrade za leto 2021 je socialna delavka in vzgojiteljica Ivica Švab »za njeno dolgoletno delovanje na vzgojnem, dobrodelnem in verskem področju na Tržaškem« v okviru Slovenske zamejske skavtske organizacije, Slovenske Vincencijeve konference in Marijine družbe Marije milostljive v ul. Risorta.

Kot je sporočil predsednik komisije Tomaž Simčič, je v današnjem nelahkem času, ki ga otežuje še dolgotrajna pandemija, pozornost komisije (v njej sta bila še člana Erika Jazbar in Ivo Jevnikar) pritegnila zlasti nagrajenkina socialna občutljivost in pozornost do mladih, bolnikov, onemoglih in kakor koli odrinjenih.

Prednostna opredelitev za uboge

»Ta pozornost je značilna za njen pristop na vseh omenjenih področjih delovanja, pa tudi na splošno za njen zavzeti slog javnega delovanja, ki ga smemo upravičeno opredeliti kot 'prednostno opredelitev za uboge', za kakršno se zavzema papež Frančišek je izbor še utemeljil predsednik komisije Tomaž Simčič.

Socialna delavka in vzgojiteljica Ivica Švab nagrado prejme »za njeno dolgoletno delovanje na vzgojnem, dobrodelnem in verskem področju na Tržaškem« v okviru Slovenske zamejske skavtske organizacije, Slovenske Vincencijeve konference in Marijine družbe Marije milostljive.

Podelitev v nedeljo, 19. decembra, v Trstu

Posebna komisija pri Knjižnici Dušana Černeta v Trstu je nagrajenko soglasno izbrala na seji v sredo, 24. novembra, podelitev nagrade Ivici Švab pa bo v nedeljo, 19. decembra 2021, takoj po slovenski sveti maši, ki se začenja ob 10. uri, v župnijski cerkvi sv. Ivana v Trstu.

Kaj je Černetova nagrada?

Černetova nagrada je sicer vsakoletno priznanje Slovenki, Slovencu ali slovenski organizaciji v Italiji, ki deluje skladno s slovenskimi, krščanskimi in demokratičnimi ideali, za katere se je zavzemal časnikar in politik Dušan Černe (1916–1975). Po njem je poimenovana tudi knjižnica, specializirana za slovenski zamejski in zdomski tisk, v prostorih na ul. Donizetti 3.

Prvič časnik Dom, lani Zulejka Devetak

Prvič so sicer Černetovo nagrado podelili leta 1976, tedaj beneškemu verskemu časniku Dom, lani pa si jo je prislužila akademska glasbenica, pianistka, organistka in pevovodkinja Zulejka Devetak. Letos nagrado podeljujejo že štiriintridesetič.

Nalaganje
Nazaj na vrh