Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrado Dušana Černeta bo prejela Erika Jazbar

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 01. 2020 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2020 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrado Dušana Černeta bo prejela Erika Jazbar

Nagrado Dušana Černeta bo prejela Erika Jazbar

Nagrado Dušana Černeta prejme ustanova ali posameznik v Italiji, ki si prizadeva za slovenstvo, demokracijo in krščanstvo.

Nagrado Dušana Černeta, ki jo podeljuje poseben odbor pri Knjižnici Dušana Černeta v Trstu, bo letos prejela ugledna novinarka in aktivna članica slovenske narodne skupnosti na Goriškem in Tržaškem Erika Jazbar, je sporočil Ivo Jevnikar.


Foto: Ivo Žajdela

Že od mladih nog je dejavna članica slovenske narodne skupnosti v Furlaniji-Julijski krajini na številnih področjih.

V Italiji je obiskovala slovenske šole, takoj po maturi pa je začela pisati za tednik Katoliški glas. Ko je iz Katoliškega glasa in Novega lista nastal Novi glas, je pri njem opravila pripravništvo, nato pa državni časnikarski izpit v Rimu. Zaposlena sem bila tudi pri beneškem petnajstdnevniku Dom v Čedadu in sodelovala na javnem radiu in televiziji RAI v Trstu. Občasno objavlja tudi v Novem glasu in tržaški Mladiki. Izdala je tudi nekaj knjig o Gorici in njenih prebivalcih. Skupaj z Dejanom Valenčičem je uredila knjigo Ivan Oman: Za naš dragi dom in rod, in sodelovala pri drugi izdaji knjige Od Triglava do Andov. Obe sta izšli pri založbi Družina. Leta 2017 je prejela častno priznanje Boruta Meška.

»Poplitvitev vsebin ni dobra popotnica«

O tem, kako težko je delo slovenskih zamejcev v Italiji, je povedala v intervjuju v časopisu Družina:

»Slovenska narodna skupnost v Italiji doživlja prehodno obdobje, ki bo v naslednjih letih precej spremenilo njeno sliko. Skrčili so se naša politična in gospodarska teža ter naše zavedno jedro, strukture temu niso sledile, ker so ostale nedotaknjene, mlajše generacije razmišljajo povsem drugače, v zadnjih letih študirajo v Sloveniji, veča se razkorak med poklicno in nepoklicno kulturo, bistveno manj je prostora za intelektualno soočanje.

Kaj nas čaka, je težko predvidevati, poplitvitev vsebin pa ni ravno dobra popotnica.«

Pobudnica Srečanja pod lipami

Podelitev nagrade Dušana Černeta bo v četrtek, 23. januarja, v komorni dvorani Kulturnega centra Lojzeta Bratuža v Gorici ob 20. uri. Na slovesnosti bodo spregovorili predsednica KC Lojzeta Bratuža Franka Žgavec, predsednik GMD msgr. Renato Podbersič in predstavniki Knjižnice Dušana Černeta.

Pred prireditvijo bo Srečanje pod lipami, na katerem se bodo posvetili študiji prof. Iva Keržeta o škofu Antonu Mahniču, ki je nedavno izšla pri Goriški Mohorjevi družbi. Prav Erika Jazbar je ena izmed pobudnikov Srečanja pod lipami.

Omenjeno nagrado vsako leto prejme ustanova ali posameznik v Italiji, ki si prizadeva za ideale, za katere se je zavzemal časnikar in politik Dušan Černe (1916–1975): slovenstvo, demokracijo in krščanstvo.

To bo že 32. podelitev nagrade. Prvo je leta 1976 prejel beneški časopis Dom. Med drugimi so jo prejeli Kulturni center Lojze Bratuž iz Gorice, zamejska otroška revija Pastirček, Andrej Kosič, Marino Qualizza in Šolske sestre tržaške province sv. Petra in Pavla.

Preberite tudi:

Delam to, v kar verjamem - novinarka in publicistka Erika Jazbar o nelahkem delu v našem zahodnem zamejstvu

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh