Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

[IZ ARHIVA] Zlatko Dalić: z rožnim vencem v finale svetovnega prvenstva

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 12. 2022 / 10:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2022 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
[IZ ARHIVA] Zlatko Dalić: z rožnim vencem v finale svetovnega prvenstva
Selektor hrvaške narodne reprezentance Zlatko Dalić. FOTO: Wikipedia

[IZ ARHIVA] Zlatko Dalić: z rožnim vencem v finale svetovnega prvenstva

Hrvaška nogometna reprezentanca se je sinoči kot prva uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva v Katarju: v četrtfinalu v Al Rajanu je po enajstmetrovkah premagala Brazilce s 5:3, v torkovem polfinalu pa se bo pomerila z ekipo Argentine, ki je po enajstmetrovkah premagala Nizozemsko s 6:5.

Na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji so se hrvaški nogometaši uvrstili v finale tekmovanja, kjer pa je naslov na koncu osvojila Francija. S sinočnjo zmago nad Brazilijo je Hrvaška v veliko veselje številnih, tudi slovenskih navijačev pripravila precejšnje presenečenje.

V arhivu smo poiskali zapis o hrvaškem selektorju Zlatku Daliću izpred štirih let, v katerem nekdanjega nogometaša in nogometnega trenerja predstavljamo kot dejavnega katoličana, ki vsak dan moli rožni venec.

Hrvaška je znova blizu priložnosti, da si priigra prestižni naslov svetovnega prvaka v nogometu.

Hrvaška nogometna reprezentanca se je julija 2018 z zmago proti ekipi Anglije z izidom 2:1 prvič v svoji zgodovini uvrstila v finale svetovnega nogometnega prvenstva. Najvišje odličje v nogometnem svetu je takrat sicer osvojila Francija, tokrat pa je Hrvaška znova blizu priložnosti, da si priigra prestižni naslov.

Že leta 2018 so uspeh hrvaških nogometašev pripisovali tedaj novemu hrvaškemu trenerju Zlatku Daliću, ki je moštvo prevzel oktobra 2017. V Rusiji so ga označili za trenersko odkritje takratnega svetovnega prvenstva …

Zlatko Dalić med treningom reprezentance. FOTO: Wikipedia

Malokdo zunaj Hrvaške pa ve, da je Dalić dejaven katoličan, ki vsak dan moli rožni venec. Tudi med tekmami ga ima vedno pri sebi in ga malodane ne izpusti iz rok.

Zlatko Dalić svoj uspeh pripisuje veri: »Za vse, kar sem doslej v življenju in na poklicni poti dosegel, se lahko zahvalim svoji veri. Gospodu sem za vsako stvar neizmerno hvaležen.«

Dalić svoj uspeh pripisuje veri: »Za vse, kar sem doslej v življenju in na poklicni poti dosegel, se lahko zahvalim svoji veri. Gospodu sem za vsako stvar neizmerno hvaležen,« je ob začetku svetovnega prvenstva leta 2018 dejal v pogovoru za hrvaški radio. »Ko človek izgubi upanje, se mora zanesti na usmiljenega Boga in svojo vero.«

Glede pričakovanj Hrvatov po uvrstitvi na svetovno prvenstvo je trener hrvaške reprezentance takrat povedal: »Vem, kaj naši ljudje pričakujejo, koliko ljudi ljubi nogomet in navdušeno spremlja našo ekipo.« Poudaril je, da »dobro, ki ga najdemo v življenju, vedno prinese zadovoljstvo, srečo, uspeh. Človek mora biti vedno iskren do sebe in drugih.«

Selektor hrvaške narodne reprezentance je letos dopolnil 56 let, z ženo pa imata dva sinova.

Zlatko Dalić je letos dopolnil 56 let, z ženo pa imata dva sinova. V mladosti je igral za številne hrvaške nogometne klube, med drugim splitski Hajduk, Inter Zapresić in Varteks Varaždin. Leta 2000 je zaključil kariero poklicnega nogometaša in začel trenirati hrvaške ekipe. Leta 2010 je odšel v Saudovo Arabijo, kjer je vodil dve nogometni ekipi, leto dni pozneje pa se je preselil v Združene arabske emirate in kot trener prevzel nogometni klub Al-Ain. Trenutno je selektor hrvaške narodne reprezentance.

Nalaganje
Nazaj na vrh