Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz ateistke v kristjanko: življenje brez duhovne tolažbe je bilo »neznosno in samouničevalno«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 11. 2023 / 12:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2023 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz ateistke v kristjanko: življenje brez duhovne tolažbe je bilo »neznosno in samouničevalno«
Ayaan Hirsi Ali. FOTO: Wikipedia

Iz ateistke v kristjanko: življenje brez duhovne tolažbe je bilo »neznosno in samouničevalno«

Ayaan Hirsi Ali, aktivistka na področju človekovih pravic, dolgoletna odločna kritičarka islama in več let odkrita ateistka, je v začetku letošnjega novembra izjavila, da je »zdaj kristjanka«, ob tem pa navedla, da je do vere prišla na poti svojega duhovnega potovanja in kot odgovor na »nihilistično praznino« sodobnega sveta.

Hirsi Alijeva že dlje časa javno kritično ocenjuje islam: kot mlado dekle, ki je odraščalo v Somaliji, je bila v domovini žrtev obrednega obrezovanja žensk, pohabljanja ženskih spolnih organov, leta 2002 pa se je odpovedala muslimanski veri in se razglasila za ateistko, poročajo ameriški katoliški spletni portali. V zadnjih letih je bila glasna kritičarka skrajniškega nasilja in nestrpnosti številnih muslimanov.

»Krščanstvo vsebuje vse«

V eseju, v začetku novembra objavljenem na britanskem spletnem portalu UnHerd, je zapisala, kako se kljub temu, da se je več kot dve desetletji opredeljevala kot ateistka, zdaj šteje za pripadnico krščanske vere. H krščanstvu se je delno obrnila zato, »ker se mi je življenje brez kakršne koli duhovne tolažbe zdelo neznosno - in malodane samouničevalno«. Kot pojasnjuje, ji ateizem ni odgovoril na preprosto vprašanje, kaj je smisel in namen življenja. Praznino, ki je nastala po umiku Cerkve v sodobnem svetu, je po njenih besedah »zapolnil le preplet nerazumnih kvazi religioznih dogem«. Prepričana je, da za reševanje sedanjih kriz »ni treba iskati kakšne novodobne mešanice zdravil in miselnosti«, kajti: »Krščanstvo vsebuje vse.«

Zahodna civilizacija je ogrožena z več front.

Drugi razlog, zakaj se je odločila za to spremembo, je po njenih besedah »globalne narave«: Hirsi Alijeva je v eseju zapisala, da je »zahodna civilizacija ogrožena« z več front, vključno z Rusijo in Kitajsko, »globalnim islamizmom in ideologijo prebujencev«. Te grožnje si prizadevamo odvrniti s sodobnimi, posvetnimi orodji: vojaškimi, gospodarskimi, diplomatskimi in tehnološkimi prizadevanji za premagovanje, podkupovanje, prepričevanje, pomirjanje ali nadzorovanje, piše borka za človekove pravice: »Vendar pa z vsakim novim sporom izgubimo tla pod nogami.«

»Kaj je tisto, kar nas povezuje?«

Po mnenju Hirsi Alijeve je edini način za uspešen »boj proti tem grožnjam«, da najdemo odgovor na vprašanje: »Kaj je tisto, kar nas povezuje?« Kot pravi, je »edini verodostojni odgovor naša želja po ohranjanju dediščine judovsko-krščanskega izročila«, saj ta dediščina vključuje »zapleten sklop idej in ustanov, namenjenih varovanju človeškega življenja, svobode in dostojanstva«.

O krščanstvu se moram še veliko naučiti.

Aktivistka se po lastnih besedah opredeljuje kot »nedejavna ateistka« in priznava: »O krščanstvu se moram še veliko naučiti.« Vsako nedeljo v cerkvi odkrije nekaj več, piše in zatrjuje, da je našla »boljši način za obvladovanje izzivov bivanja, kot sta ga lahko ponudila islam ali nevera«.

Ayaan Hirsi Ali je prejemnica številnih nagrad za svoj globalni aktivizem. Doslej je delala v predstavniškem domu na Nizozemskem, dejavna pa je tudi na Hooverjevem inštitutu na ameriški univerzi Stanford in na inštitutu American Enterprise.

Kupi v trgovini

Vera demonov ali preseženi ateizem
Filozofija in esejistika
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh