Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz 'praktičnih razlogov' na Češkem brez nemščine

Objava: 24. 08. 2009 / 16:29
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Iz 'praktičnih razlogov' na Češkem brez nemščine

Škof Maly zavrača ugibanja, da se želi papež Benedikt XVI. med obiskom na Češkem zaradi dogodkov iz polpretekle zgodovine izogniti uporabi nemščine

Češka škofovska konferenca odločno zavrača ugibanja medijev, da se želi papež Benedikt XVI. med svojim septembrskim obiskom Češke 'zaradi obremenjene zgodovine med Čehi in Nemci' izogniti uporabi nemškega jezika. Praški pomožni škof Vaclav Maly, ki je odgovoren za organizacijo obiska, je za medije podal izjavo, da bo papež s češkim predsednikom Vaclavom Klausom govoril v nemščini. Za sicer pogostejšo uporabo angleškega jezika pa obstajajo povsem praktični razlogi, pojasnjuje škof Maly; generacije mladih, katere želi papež še prav posebej nagovoriti, nemščine ne obvladajo tako dobro kot starejši Čehi. Mašo bo papež daroval v latinščini in italijanščini, celotno besedilo pa bodo prevajali v češki jezik.

Sprva se je ugibalo, da so papežu v njegovih krogih svetovali, naj se nemščine izogiba, ker naj bi uporaba tega jezika zaradi obremenjene zgodovine med Čehi in Nemci lahko pripeljala do nesporazumov. Ta ugibanja so naletela na kritiko, še posebej pri sudetskih Nemcih.

Po Malyjevih besedah je na Češkem zanimanje za papežev obisk od 26. do 28. septembra letos izredno živo. Za mašo v Brnu in Stari Boleslav so dosedaj razdelili že 100.000 vstopnic. Te so na voljo v župniščih, vendar je škof zagotovil, da bo obisk svete maše omogočen tudi vernikom, ki vstopnice ne bodo imeli. Zanje bo na voljo prostor v zadnjih vrstah. Pri Češki škofovski konferenci pri obeh bogoslužjih pričakujejo okoli 150.000 udeležencev.

Posebno srečanje papeža z nekdanjim predsednikom države Vaclavom Havlom po Malyjevih besedah zaenkrat ni predvideno, je pa nekdanji predsednik prejel vabilo na srečanje papeža z znanimi osebnostmi iz češkega političnega in družbenega življenja, ki bo 26. septembra na Praškem gradu. Kljub temu po poročanju češkega časopisa 'Hospodarske Noviny' Havlova pisarna ne želi povsem izključiti možnosti za pogovor s papežem na štiri oči. Havel se je nazadnje srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ko je bil le-ta na obisku v Pragi. Obama si je srečanje z nekdanjim češkim predsednikom izrecno zaželel.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh