Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbira članov župnijskega pastoralnega sveta

Objava: 12. 02. 2010 / 21:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izbira članov župnijskega pastoralnega sveta

Nove člane ŽPS bomo v Cerkvi na Slovenskem izbirali v nedeljo, 21. februarja

V nedeljo, 21. februarja 2010, bo v župnijah Cerkve na Slovenskem potekala izbira novih članov župnijskih pastoralnih svetov (ŽPS), sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Izbira ali volitve novih članov ŽPS bodo potekale tako, da bo lahko vsak župljan, ki je dopolnil šestnajst let in je prejel zakramente uvajanja (sveti krst, sveto evharistijo in sveto birmo), predlagal možne kandidate. Dosedanjim članom župnijskih pastoralnih svetov, ki so bili izvoljeni leta 2005, bo namreč pretekel petletni mandat.

Župnijski pastoralni svet je župnikovo posvetovalno in delovno telo, ki preučuje, načrtuje, vodi in preverja izvajanje pastoralnega dela v župniji. Ukvarja se z vprašanji, ki so povezana z verskim in pastoralnim delovanjem župnije. Njegove naloge se nanašajo na skupno življenje župnijskega občestva, to je na oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost.

Župnijski pastoralni svet predlagajo, volijo in sestavljajo laiki. To je eden izmed najbolj uveljavljenih in prepoznavnih načinov dela laikov v Cerkvi. Cerkev je na drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965) dala močan poudarek posebnemu poslanstvu laikov in njihovi vpetosti v življenje in delovanje celotne Cerkve.

Cerkveno učiteljstvo in uveljavljena praksa po drugem vatikanskem cerkvenem zboru poudarjata, da imajo laiki v Cerkvi nenadomestljivo vlogo. Njihovo dostojanstvo, delež pri duhovniški, preroški in vodstveni službi Jezusa Kristusa in s tem njihova soodgovornost za Cerkev in njeno poslanstvo v svetu izvirajo iz zakramenta svetega krsta.

Cerkev se zaveda, da je koncilsko razumevanje Cerkve kot Božjega ljudstva potrebno pospeševati, saj so laiki skupaj z duhovniki in člani ustanov posvečenega življenja deležni istega dostojanstva Božjih otrok. Poglobljeno pojmovanje Cerkve zahteva vzgojo in izobraževanje laikov za bolj pogumno in ustvarjalno sodelovanje ter za krepitev lastne identitete.

Dodatne informaciji o izbiri novih članov ŽPS dobite v pastoralnih službah posameznih (nad)škofij ali v Škofijskem uradu za laike pri dr. Mojci Bertoncelj, tel. 01/23–42–651 oz. na spletnem naslovu:
http://lj.rkc.si/ps/?id=356&fmod=0.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh