Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbira Šenudovega naslednika lahko traja več mesecev

Objava: 22. 03. 2012 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izbira Šenudovega naslednika lahko traja več mesecev

Na seznamu možnih kandidatov za novega koptskega papeža je po navedbah egiptovskih medijev okoli sto imen; dokončna odločitev bo sprejeta z žrebom.

Na deset tisoče vernikov je minuli torek v kairski katedrali sv. Marka obhajalo žalno bogoslužje za pokojnim patriarhom koptske Cerkve, papežem Šenudo III. Posmrtne ostanke koptskega pravoslavnega poglavarja so ob zaključku žalnih slovesnosti v torek popoldan z vojaškim letalom prepeljali v Wadi El-Natrun, pogreb pokojnika pa je bil v tamkajšnjem puščavskem samostanu Deir Anba Bishoi. Egiptovski kristjani v javnih službah so bili v torek deležni dela prostega dneva.

Izbira naslednika Šenude III. na položaj papeža patriarha koptske pravoslavne Cerkve lahko traja več mesecev. Postopek izbire je namreč izredno zapleten.

V koptski Cerkvi pa je bilo zadnje dneve slišati, da bi volitve prestavili v čas po 1. juliju, ko bo s svojim delom uradno pričel tudi novi egiptovski predsednik. V trenutnem položaju se želijo kopti osredotočiti na predsedniške volitve in s tem izpostaviti svojo pripadnost egiptovski družbi, šele potem pa poskrbeti za izvolitev novega papeža, je minuli ponedeljek pojasnil škof Bishoi iz Damietta.

Tudi Šenuda III. je bil leta 1971 za koptskega papeža izvoljen osem mesecev po smrti svojega predhodnika patriarha Kirila VI. Do izvolitve novega aleksandrijskega papeža patriarha bo koptsko Cerkev kot "Locum tenens" (namestnik) začasno vodil škof iz Beheire, Pachomios Antonios El Suriani.

Obsežna pravila papeških volitev so določena s koptskimi izročili, pa tudi z dekretom tedanjega egiptovskega predsednika Gamala Abdela Nasserja iz leta 1957. V središču volitev je skupščina volilcev, ki jo sestavljajo člani Svetega sinoda koptske pravoslavne Cerkve – temu pripada okoli stopetdeset škofov in opatov – in predstavniki laikov. V večstopenjskem volilnem procesu člani oddajajo svoje glasove.

Za novega poglavarja so lahko izvoljeni nadškofi in menihi, ki so starejši od štirideset let. Po koptskem izročilu naj bi kandidat pred tem najmanj petnajst let živel v samostanu. Malce sporno je, da so škofje, ki so trenutno odgovorni za določeno škofijo, iz volitev izključeni. Na seznamu možnih kandidatov za novega koptskega papeža je tako po navedbah egiptovskih medijev trenutno okoli sto imen.

118. naslednika svetega Marka pa na koncu koncev ne bo določila volilna skupščina, pač pa, po koptskem izročilu, ‘Božja volja’. Po volitvah bodo namreč imena treh kandidatov, ki bodo v volilnem procesu zbrali največ glasov, zapisali na lističe, med slovesnostjo v katedrali svetega Marka v kairski četrti Abbassiya pa bo nato največ devetleten otrok, ki mu bodo pred tem prevezali oči, z žrebom odločil o naslednjem papežu koptske pravoslavne Cerkve.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh