Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izboljšanje odnosov med Vatikanom in judovsko skupnostjo

Objava: 11. 02. 2009 / 09:59
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izboljšanje odnosov med Vatikanom in judovsko skupnostjo

Kot poročajo svetovni mediji, bo po besedah Svetovnega judovskega kongresa spor v vatikansko-judovskih odnosih kmalu končan.

Mednarodna organizacija, ki zastopa sto judovskih skupnosti po celem svetu, se je v ponedeljek v Rimu sestala s kardinalom Walterjem Kasperjem, predsednikom vatikanske komisije za verske odnose z Judi.

Delegacija se je v Rimu udeležila razprave o rehabilitaciji štirih lefebvrovskih škofov, med njimi škofa Richarda Williamsona, ki je v programu za švedsko televizijo zanikal, da so bile v nemških koncentracijskih taboriščih plinske celice in da so nacisti med drugo svetovno vojno pokončali šest milijonov Judov.

Škofje so bili iz katoliške Cerkve izključeni leta 1988, ko jih je brez papeževega privoljenja posvetil sporni francoski škof Marcel Lefebvre.

Po besedah Ronalda Lauderja, predsednika Svetovnega judovskega kongresa, se je Vatikan ustrezno odzval na pomisleke judovske skupnosti, vendar morajo prvim odzivom slediti tudi konkretni ukrepi.

Williamson se je že opravičil papežu Benediktu XVI. in izrazil obžalovanje za težave, ki jih je povzročil z zanikanjem holokavsta. V pismu Vatikanu je svoje izjave še označil kot nepremišljene. Na njegove izjave se je papež nemudoma odzval z izrazom solidarnosti z Judi in z besedami, da holokavsta ne sme nihče zanikati.

Po Lauderjevih besedah bi se moral Vatikan zavedati, da z rehabilitacijo škofov, kot je Williamson, pod vprašaj postavlja štirideset let prizadevanj za dialog med katoličani in Judi. Vendar je judovska skupnost zadovoljna z odzivom Vatikana na njihova sporočila, kontroverzna razprava zadnjih treh tednov pa naj bi pozitivno učinkovala na medsebojne odnose.

Lauder je še izrazil upanje, da se bo papežev obisk Izraela odvijal po načrtih. Judovska skupnost se veseli papeževega obiska Svete dežele, saj bo to priložnost za utrditev dialoga med Vatikanom in Judi.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh