Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbor vsebin: kaj pripravljajo radijske in TV postaje (16.–22. marec)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 16. 03. 2024 / 00:24
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2024 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbor vsebin: kaj pripravljajo radijske in TV postaje (16.–22. marec)
Prizor iz filma Milosti polni, ki bo na sporedu v nedeljo, 17. marca. FOTO: arhiv Kinodvora

Izbor vsebin: kaj pripravljajo radijske in TV postaje (16.–22. marec)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (16.–22. marec) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Oddaje z versko vsebino

Molitev, utrip življenja

Radijski misijon 2024

Radio Ognjišče, v nedeljo, 17. 3., ob 17.00

Ob 17. do 23. marca bo na valovih Radia Ognjišče že 19. radijski misijon, tokrat z geslom "Molitev, utrip življenja". Osrednje nagovore pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh, spodbude duhovnik Mitja Markovič, misli o molitvi pa dramski igralec Gregor Čušin. Več o radijskem misijonu preberite TUKAJ.

Sanja Rozman o težavah v zakonskem odnosu

Za življenje

Radio Ognjišče, v soboto, 16. 3., ob 11.00

Voditeljica Mateja Subotičanec bo gostila zdravnico in terapevtko Sanjo Rozman, ki je napisala tudi več knjig, zadnjo, z naslovom Ujetniki preteklosti, prav pred kratkim. Gostja bo v našem studiu odgovarjala na vaša vprašanja, povezana s težavami v zakonskem odnosu. Vabljeni k sodelovanju!

Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Svetovni molitveni dan

Duhovni utrip

TV SLO 1 v soboto, 16. 3., ob 12.15

Svetovni molitveni dan je največje svetovno ekumensko gibanje, ki se je začelo v ZDA leta 1927. V središču molitve, ki jo pripravljajo ženske iz različnih krščanskih cerkva, so stiske žensk, mater in otrok. V Ljubljani je bila molitev ob Svetovnem molitvenem dnevu v petek, 1. marca v Evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja.
Postni čas je za kristjane čas spreobrnjenja, ki vernike nagovarja, da se podajo na pot skozi puščavo izpraznjenosti v svobodo. Za patra Pavla Jakopa je smisel postnega časa v tem, da nas popelje v resnico.

Tradicionalna glasba

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 16. 3., ob 17.00

Prof. dr. Svanibor Hubert Pettan je vodja katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Diplomiral je v Zagrebu, magistriral v Ljubljani, doktoriral pa v ZDA. Zanimiv pogovor pripravlja voditeljica Nataša Ličen in obljublja, da boste slišali tudi nekaj skladb.

Imam Islamske skupnosti v Mariboru Zinaid Mahmutagić

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi, v soboto, 16. 3., ob 19.00 

Muslimanske in muslimani so vstopili v postni mesec ramazan. Zato bomo gostili imama iz Islamske skupnosti v Sloveniji, ki duhovno oskrbo nudi vernicam in vernikom v Mariboru, Zinaida Mahmutagića. Predstavil bo življenje skupnosti v Mariboru in premišljeval o postnem mesecu ramazanu. Oddajo pripravlja Nataša Lang

Sinoda klerikov

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 17. 3., ob 11.35

Med sinodo o sinodalnosti, ki poteka od leta 2021, je vedno znova slišati, da bi bila nujna sinoda klerikov. Družbene in verske razmere se spreminjajo, zaradi česar je treba službo duhovnika na novo ovrednotiti. Kristusov naslednik ima v vsakdanjem življenju močno avtoriteto, pripisujejo pa mu jo tudi laiki. Zakaj klerikalizem danes duhovnika ovira pri oznanjevanju evangelija? 

V Vatikanu je bil februarja simpozij o trajni formaciji duhovnikov z naslovom »Poživi Božji dar, ki je v tebi«. Danes sporna dejanja duhovnikov pogosto pripisujejo celibatu. Je to upravičeno? Kaj se od služabnikov Cerkve po Kristusovem srcu pričakuje danes? O tem pa v oddaji na papeško nedeljo.

… ki je trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl in bil v grob položen

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 17. 3., ob 9.25

Naslovni stavek je vzet iz apostolske veroizpovedi, ki je skozi različna glasbena obdobja navdahnil mnoge skladatelje. Ustvarili so slogovno različne skladbe, a z enako vsebino in naslovom - Crucifixus. Na letošnjo tiho nedeljo bodo zvenele v različnih izvedbah in zasedbah.

Novi prevod Svetega pisma – Jeruzalemske izdaje

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 17. 3., ob 18.05 

Zakaj je ob sedanji prevodih in izdajah Svetega pisma bilo potrebno prevesti v slovenščino še Jeruzalemsko izdajo Svetega pisma? Kako in v čem se ta nova izdaja razlikuje od preteklih prevodov? Kako je potekala priprava novega katoliškega prevoda »knjige knjig«? O vsem tem bosta v oddaji premišljevala glavni urednik novega komentiranega prevoda Svetega pisma akademik dr. Jože Krašovec in celjski škof, tudi član prevajalske skupine, biblicist dr. Maksimiljan Matjaž.

Preberite tudi: Nov prevod Svetega pisma

Krščanstvo, Kristus in istovetnost

Raziskovanje duše krščanstva, 1. del:

Exodus TV, v torek, 19. 3., ob 20.15

Izjemna razlaga evangelija po Marku se razkriva prav v tem, da se je Božji Sin učlovečil iz ljubezni do človeškega rodu. Kajti v človeku se pojavljajo večna vprašanja o Bogu, smislu človeškega bivanja in obstoja. Na osnovna vprašanja sta možna samo dva odgovora: ali smo tu po naključju ali pa nas je nekdo ustvaril.

(Ne)smisel trpljenja

Sveto in svet

TV SLO 1, v sredo, 20. 3., ob 23.00

V pretiranem hlastanju za srečo in brezmejnim veseljem sodobni človek vse bolj odriva misel na bolečino in trpljenje. Trpljenja se boji, saj je to zanj eno od najneprijetnejših življenjskih občutij. Krščanstvu lastna je misel, da je trpljenje Božjega sina osmislilo trpljenje slehernega človeka in mu omogočilo novo neminljivo upanje. Več o (ne)smislu trpljenja pa v tokratni oddaji Sveto in svet.


Filmi in druge oddaje

Milosti polni

Španska komična drama

TV SLO 1, v nedeljo, 17. 3., ob 15.10

Režija: Roberto Bueso Igrajo: Carmen Machi, Paula Usero, Nuria Gonzalez 

Španski samostan El Parral v 90. letih. Dečki brez družin morajo poletje preživeti v internatu. Svoje malodušje preganjajo s potegavščinami. Nato pa se pred tablo v razredu pojavi neortodoksna sestra Marina, vzgojiteljica, ki stvari vzame v svoje roke. Da bi ukrotila uporniške dečke, ustanovi nogometno ekipo in jih nauči igrati spektakularen nogomet. Hkrati izgubljenim sirotam služi kot varuhinja in življenjska vodnica.

Preberite tudi recenzijo filma: Milosti polni (2022)

2017

Slovenski dokumentarni film, 2022

Kanal A, v nedeljo, 17. 3., ob 18.25

Režija: Goran Vojnović

Dokumentarni film 2017 obnavlja zgodbo z Evropskega prvenstva v košarki v Carigradu z besedami vseh dvanajstih igralcev, selektorja in njegovega trenerskega štaba ter vodstva reprezentance. Povzemajo jo tako, kot so jo doživljali sami, zato je precej drugačna od tiste, ki jo poznamo navijači, velikokrat pa bolj kot besede govorijo čustva, ki so se prebudila v pripovedovalcih. Naslov evropskih prvakov v košarki iz leta 2017 je nedvomno največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa, ki je za mnoge prišel nenadejano. Doseglo ga je namreč moštvo s številnimi neznankami. Od mladega osemnajstletnega upa, ki je prvič oblekel reprezentančni dres do novega selektorja, za povrh pa še veterani z nekaj demoni z velikih tekmovanj.

Razredni sovražnik

Slovenski film, 2013

POP TV, v nedeljo, 17. 3., ob 11.55

Režija: Rok Biček Igrajo: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil

Dogajanje filma je postavljeno v eno od slovenskih srednjih šol, na kateri se zaradi različnih pogledov na življenje zaostrijo odnosi med dijaki in novim učiteljem nemščine. Po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju, kar sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo njihova življenja. Vendar se ozadje dogajanja skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev. Celovečerni prvenec režiserja in scenarista Roka Bička je povzet po resničnih dogodkih in je prejel več domačih in tujih filmskih nagrad.

Masterchef Slovenija

Resničnostna kuharska oddaja

POP TV, v ponedeljek, 18. 3., ob 21.10

MasterChef Slovenija nas pozdravlja z jubilejno, deseto sezona šova. Čas je, da 15 novih kuharjev nabrusi nože, zagreje pečice, obleče predpasnike ter stopi pred novo sodniško trojko. Luki Jezeršku in Karimu Merdjadiju se v novi sezoni pridružuje kuharski mojster Mojmir Šiftar. Prvi korak do pokala bo kuhanje v dvojicah in tekmovalci morajo pripraviti jedi, ki jih najbolje predstavljajo. Naj se tekma za 50.000 evrov začne!

Posebne zgodbe: Najboljši prijatelj

Izobraževalno-dokumentarni film

TV SLO 1 v torek 19. 3. ob 20.00

Scenarij: Milica Prešeren Režija: Božo Grlj

V Posebnih zgodbah tokrat spremljamo tri zgodbe: Neži je življenje prineslo veliko izzivov in preizkušenj, a tudi prijateljic; spoznamo voznika tovornjaka Eka in njegovega zvestega sopotnika psa Luksa ter upokojenko Marijo, katere dan ne mine brez družbe knjig. To so zgodbe, ki nas nagovorijo in spodbudijo, da se ozremo okoli sebe in se tudi sami vprašamo: koga mi razumemo, tolažimo, bodrimo in kdo nas? Komu zaupamo, s kom delimo težke in lepe trenutke? Kdo je naš najboljši prijatelj? Knjiga, pes, človek? Smo lahko sami sebi najboljši prijatelj? Zakaj ga sploh potrebujemo? Kako pa na prijateljske vezi gleda strokovnjak? O pomenu, trdnosti in roku trajanja prijateljstva, o mejah in tem, kaj z izbiro prijatelja povemo o sebi, razmišlja psiholog dr. Aleksander Zadel, ki pojasni, kdo in zakaj je zares lahko človekov najboljši prijatelj.

Po Južni Ameriki s Simonom Reevom: Gvajanski ščit

Potopis 1/5

TV SLO 1, v torek, 19. 3., ob 20.30

Simon Reeve tokrat potuje po Južni Ameriki. V prvi epizodi prepotuje Gvajanski ščit, območje najbolj neokrnjenega deževnega gozda na svetu. Potovanje začne v Venezueli, kjer si ogleda veličastno mizasto goro Roraime z edinstvenim ekosistemom in se seznani z venezuelsko migrantsko krizo. Nato odpotuje v naselje iskalcev zlata v skrajno odročnem delu Gvajane ter v Surinam, kjer spozna Ronnieja Brunswijka, nekdanjega vodjo uporniških borcev. Obišče tudi zavetišče za živali, ki so zaradi krčenja gozdov izgubile dom, in spregovori o mednarodni trgovini z eksotičnimi živalmi. Nazadnje si v Francoski Gvajani ogleda evropsko vesoljsko izstrelišče in se poda na misijo s pripadniki tujske legije, ki se spopada z nezakonitim pridobivanjem zlata.

Joči, mačo

Ameriški film, 2021

Kanal A, v sredo, 20. 3., ob 20.00

Režija: Clint Eastwood Igrajo: Clint Eastwood, Eduardo Minett, Natalia Traven, Dwight Yoakam, Fernanda Urrejola

Legendarni Clint Eastwood v ganljivi zgodbi o nekdanjem prvaku v rodeu, ki ga najamejo, da v Mehiki ugrabi mladeniča in ga združi z njegovim očetom v ZDA. Leto 1979. Ostarelega nekdanjega zvezdnika rodea Mika Mila nekdanji šef najame, da v Mehiki ugrabi njegovega 13-letnega sina Rafa, čigar mati je alkoholičarka, in ga privede nazaj v Teksas. Par se med prečkanjem Mehike spopada z nepričakovanimi težavami, življenja naveličan jezdec pa najde odrešitev tako, da fanta nauči, kaj pomeni biti dober človek.


Mamma Mia!

Muzikal, 2008

Kino, v petek, 22. 3., ob 20.00

Režija: Phyllida Lloyd Igrajo: Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard

V glasbeno-plesni uspešnici se bomo pozibavali v ritmih nepozabnih pesmi skupine ABBA. Zgodba se odvija na idiličnem grškem otoku, kjer srečamo Donno, ki tam vodi manjši hotel. Živi s hčerko Sophie, ki se bo v kratkem poročila. Sophie želi imeti v tem pomembnem življenjskem trenutku ob sebi tudi očeta, a kaj, ko ji uporniška mama ni nikoli zaupala njegovega imena. Zato punca na otok brez mamine vednosti pripelje tri moške iz mamine preteklosti ter poskuša ugotoviti, kdo bi lahko bil njen oče. Obeta se pravi žur s številnimi zmešnjavami in poplavo romantičnih čustev.

Več o filmu lahko preberete TUKAJ.


Elizabeta

Zgodovinska drama, 1998

POP TV, v petek, 22. 3., ob 23.30

Režija: Shekhar Kapur Igrajo: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Joseph Fiennes

Zgodba o Elizabeti I., ki je v 16. stoletju vladala Angliji. Pripoved se začne, ko je prestol v lasti Elizabetine katoliške polsestre Mary. Elizabeta je protestantka, zato jo hočejo nasprotniki usmrtiti, ko pa Mary umre, zasede njen prestol, vendar je njeno vladanje na začetku zelo težavno. Na dvoru ima številne sovražnike, poleg tega je pod pritiskom, da se mora poročiti ter roditi naslednika. Njena dežela je v sporu s Francijo in Španijo. Še najbolj bi ji koristila poroka s francoskim vojvodo ali španskim kraljem, toda Elizabeta svoje srce podari lordu Robertu Dudleyju. Sčasoma spozna, da se bo morala za uspešno vladanje odpovedati tudi ljubezni.


Nalaganje
Nazaj na vrh