Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (14.-20. oktober)

Za vas piše:
Kristina Knez
Objava: 13. 10. 2023 / 12:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (14.-20. oktober)
FOTO: Unsplash

Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (14.-20. oktober)

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 14., do petka, 20. oktobra. Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

Profesor Jože Kurinčič

Naš gost 

Radio Ognjišče v soboto, 14. oktobra, ob 17.00

K pogovoru smo povabili zanimivega sogovornika, ki se je rodil leta 1949 v Drežnici pri Kobaridu. V oddaji bo govoril o družini, v kateri je bilo sedem otrok, o materi, ki je rada brala, ob koncu oddaje pa tudi o načrtih, ki jih še ima za upokojensko obdobje. Med načrti je tudi knjiga o monsignorju Antonu Rutarju, ki je bil brat očetove matere. Šolanje je prof. Kurinčič po osnovni šoli nadaljeval na Srednji verski šoli v Vipavi. V tistih časih to seveda ni bila priznana šola, prav tako ne matura, ki jo je opravil malo pred dveletnim služenjem vojaškega roka. Najprej je študiral teologijo, nato pa slovenski jezik in primerjalno književnost. Do poklica učitelja oziroma profesorja pa ga je pripeljalo naključje. V Tretjem dnevu in drugih publikacijah je objavil več člankov, nazadnje pa se je priključil pobudi za obeležitev spomina na žrtve komunizma. Vemo, da je sedanja oblast praznik ukinila, ne more pa nam prepovedati spomina. Spregovoril bo tudi o poroki in družinskem življenju. Prisluhnite pogovoru, ki ga pripravlja Mateja Subotičanec.

Pot cistercijanov na Dolenjskem

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 14. oktobra, ob 19.00

Slovenija je bogatejša še za eno pot – Pot cistercijanov – 12 in 24 kilometrov dolgi krožni poti. Ta je del mednarodne pohodniške poti Cisterscapes, ki povezuje šest evropskih držav in sedemnajst cistercijanskih samostanov. Obe cistercijanski krožni poti se začneta pred samostanom v Stični. Zato bomo v oddaji gostili priora stiških menihov p. Nikolaja Arackega in direktorico Muzeja krščanstva na Slovenskem Natašo Polajnar Frelih. Predstavila nam bosta bistvo poti in bogato kulturno dediščino, ki so jo za seboj pustili menihi in jo lahko pohodniki spoznavajo ob poti. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

Pomoč v kriznih žariščih

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 15. oktobra, ob 11.25

Žarišča vojaških spopadov so pogosto kraj bratomorne vojne in tudi nasilja nad verniki. Po poročanju nevladne organizacije Open Doors je vsak osmi kristjan žrtev verskega preganjanja. Verske organizacije, posebej Caritas Internationalis, si prizadevajo nuditi celostno pomoč ljudem, ki trpijo zaradi etične, narodnostne ali verske diskriminacije. Skupina terapevtov iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino se je avgusta že drugič odpravila v Etiopijo.

Kaj danes vera pomeni mladim?

Sedmi dan 

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 15.oktobra, ob 18.05

Kako mladi gledajo na vprašanja vere? Kaj verujočim mladim vera pomeni vera pomeni in kako jo udejanjajo v vsakdanjem življenju? Katere vrednote izstopajo v tem sekulariziranen svetu? Kaj jim pomeni udeležba pri cerkvenem bogoslužju in katera svetopisemska besedila so jim blizu? Dotaknili pa se bomo tudi sinode, ki se je v pred kratkim odvijala v Vatikanu, kjer so posebno pozornost skozi različne aktivnosti namenili mladim. Gost v oddaji bo Aleks Birsa Jogan, ki deluje v sklopu Katoliške mladine v SlovenijiOddajo pripravlja Matjaž Vidmar.

Reflektor: Mladi in vera - Hočemo na globoko! [VIDEO]

Za rešitev težav predlagajo spremembo spola

Srečanja

Radio Ognjišče v torek, 17. oktobra, ob 20.00

Zgodb, v katerih najstniki opisujejo svojo stisko glede sprejemanja svojega spola, je danes vse več. Pri tem pa so njihove zgodbe presenetljivo podobne: nizka samopodoba, osamljenost, nesprejemanje svojega razvijajočega se telesa, občutek, da nikamor ne pripadajo. Pogovarjali se bomo s strokovnjakinjo dr. Mojco Belcl Magdič.

Preberite tudi: Spol: izbira ali danost?

Verske skupnosti proti spremembi zakonodaje

Pogovor o ... 

Radio Ognjišče v sredo, 18. oktobra, ob 17.00 

Septembra je državni zbor potrdil spremembe zakona o verski svobodi, ki je verskim skupnostim odvzel status splošno koristnih organizacij in po mnenju slovenskih škofov poslabšal socialno varnost verskih delavcev. Proti spremembam so največje verske skupnosti, med njimi Katoliška cerkev, Islamska skupnost in Evangeličanska cerkev, nastopile že v javni obravnavi.

Vodenje (v) skupnosti

Sveto in svet

TV SLO 1 v sredo, 18. oktobra, ob 22.40

Kakovostno vodenje verske skupnosti je bistvenega pomena za negovanje duhovnosti, spodbujanje zaupanja in krepitev občutka pripadnosti, pa tudi za zagotavljanje dolgoročne vitalnosti skupnosti in njenega pozitivnega vpliva na posameznike in svet. Kdaj pa je voditelj dober, kako se učinkovitost vodenja kaže v kriznih trenutkih in zakaj ni dovolj, da skupnost povezuje le Božja beseda?

Najstarejše biblijske destinacije Grčije

1. del
EXODUS TV v petek, 20. oktobra, ob 20:00 

Nova serija ob petkih ob 20h z naslovom Najstarejše biblijske destinacije Grčije nas vodi na duhovno potovanje po vsej državi in vdihne življenje v zgodovino prvih dni krščanstva. Ponudi relevantne in močne vpoglede v dogodke, opisane v Svetem pismu. Serija, ki jo pripoveduje David Suchet s starogrškim zgodovinarjem dr. Michaelom Scottom, v intimnih podrobnostih razkriva destinacije, ki so bile ozadje neverjetnih življenj znanih kristjanov. Videli bomo Atene, Solun, starodavne Filipe, Kavalo, starodavni Korint, Olimpijo in druge. Ne zamudite prvega dela!

Nalaganje
Nazaj na vrh