Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izdajatelj papeževih knjižnih del: Benedikt XVI. ne bo več objavljal

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 02. 2013 / 07:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izdajatelj papeževih knjižnih del: Benedikt XVI. ne bo več objavljal

Regensburški škof Voderholzer: Za papeža je veliko usodno vprašanje našega časa, ali bo naša vera v Boga ostala živa; Benedikt XVI. je po njegovem mnenju 'eden največjih pridigarjev'.

Papež Benedikt XVI. po mnenju odgovornega za izdajo njegovih teoloških zbranih del ne bo nikoli več objavljal. Gre za to, da papež po odstopu 'svojih besed ne bo več mogel objavljati', kot besede regensburškega škofa Rudolfa Voderholzera povzemajo pri nemški katoliški agenciji KNA. Škof Voderholzer je obenem izrazil upanje, da bo Benedikt XVI. ohranil svojo duhovno svežino in da bo še lahko zaključil 'pričete projekte', četudi bi ti potem ostali spravljeni v predalu do njegove smrti.

Benedikt XVI. bo v zgodovino stopil kot 'teološki papež in eden največjih pridigarjev na Petrovem sedežu', je prepričan regensburški škof. To med drugim dokazuje tudi veliko povpraševanje po njegovih knjižnih delih, predavanjih in molitvah po vsem svetu. Njegova misel vsebuje 'velikanski inovativni potencial'.

Škof Voderholzer je izrekel pohvalo vodstvenemu načinu odhajajočega papeža. Benedikt XVI. je povsem zaupal moči in prepričljivosti svoje besede, meni nemški škof. Papež ima 'popolno svobodo, da prepušča moč in da nebistveno pušča nebistveno'. V luči tega je njegov odstop dosleden korak, obenem pa tudi povsem inovativen.

Kot eno največjih teoloških zaslug škof Voderholzer označuje vztrajanje Josepha Ratzingerja pri vprašanju Boga. Spoznal je, 'da je usodno vprašanje našega časa, ali bo naša vera v Boga ostala živa'. Družba se še vedno hrani na 'predpolitičnih temeljih civilizacije osvoboditve', toda 'tudi ta zaloga bo enkrat pošla'.

Velikega pomena za drugi vatikanski cerkveni zbor (1962-1965) je bilo tudi Ratzingerjevo razumevanje razodetja, pojasnjuje škof Voderholzer. Takrat petintridesetletni svetovalec kölnskega kardinala Josepha Fringsa, ki so ga nekateri imenovali tudi 'najstniški teolog', je ugotovil, da razodetja ne ge razumeti kot 'prebiranja knjige ali pa skupka nekakšnih formul'. Pri tem gre za zgodovinski dogodek, ki ga posledično lahko tudi preučujemo z zgodovinskimi metodami. Poleg tega k razodetju sodi tudi sprejem 'izpovedi Božje ljubezni človeku'.

Izmed šestnajstih zvezkov zbranih del Josepha Ratzingerja jih je Inštitut Josepha Ratzingerja v Regensburgu doslej objavil sedem. Tri do štiri leta bo še trajalo do zaključka del, je pojasnil vodja inštituta škof Voderholzer, ob tem pa pri ustanovi urejajo tudi pisemski in zvočni arhiv.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh